Nem ez volt a BUX legjobb hete

Nem ez volt a BUX legjobb hete

Csökkenő forgalom mellett gyengült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, pénteken a BUX 38 122,87 ponton állt, ami az előző heti záró értékénél 228,78 ponttal, 0,6 százalékkal alacsonyabb.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 38,85 milliárd forintot az előző heti kereskedésben elért 65,04 milliárd forint után, a vezető részvények közül a Mol és a Magyar Telekom árfolyama erősödött, az OTP-részvényeké és a Richter-papíroké gyengült.

Az Equilor Befektetési Zrt. tőzsdei elemzésében rámutatott arra, hogy a hetet a szerda kivételével – amikor az OTP és a Mol árfolyama jelentősen emelkedett – kis negatív korrekciós hullámok jellemezték.

Értékelésük szerint továbbra sincs meg az átütő erő a magyar részvénypiacban. A Richter technikai képe aggasztó, a gyógyszeripari papír esetében további jelentős csökkenő hullámot sem lehet kizárni. Míg az OTP több hónapja egy 800 forintos kereskedési sávban mozog, amiből egyelőre nem tud kilépni, addig a Mol kilátásai pozitívak és a Magyar Telekom is óvatosan araszolgat felfelé – írták.

Hírdetés

Az elemzés felidézi, hogy kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idei évre vonatkozó magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedési előrejelzését 3,4 százalékról 3,8 százalékra javította, a 2019. évit pedig 2,8 százalékról 3 százalékra. Emellett optimisták a magyar munkaerőpiaci folyamatokkal kapcsolatban is, idén 3,8 százalékos, jövőre 3,5 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak.

Szerdán a portfolio.hu Hitelezés 2018 című konferenciáján Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke ambiciózus terveket ismertetett. A jegybank szerint 2030-ra a GDP 160 százalékra emelkedhet a bankszektor mérlegfőösszege. A vállalati hitelek volumene a jelenlegi 17 százalékról 30 százalékra, a lakossági hitelek nagysága 15 százalékról 40 százalékra nőhet.

Az elnök kiemelte, hogy 1 százalékos hitelnövekedés 0,2-0,4 százalékos GDP-növekedést eredményez.

Hernádi Zsolt, akit a héten újabb öt évre a Mol igazgatóságának elnökévé választottak, az Inforádióban arról beszélt, hogy a Mol Oroszországban, Ománban és Pakisztánban keres felvásárlási célpontokat, amelyekkel ellensúlyozni tudná az INA esetleges eladásából származó eszközkiesést. Hozzátette,

Jövő héten elsősorban a jegybank keddi kamatdöntésére lesz érdemes figyelni, az Equilor Befektetési Zrt. várakozása szerint nem várható új bejelentés. A jegybanki döntéshozók továbbra is 2019 közepére várják az inflációs célszint fenntartható elérését, és a jelenlegi laza monetáris keretrendszert fenntartják.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »