Nem észlelt tavaly Szlovákia elleni terrorfenyegetést a titkosszolgálat

Nem észlelt tavaly Szlovákia elleni terrorfenyegetést a titkosszolgálat

POZSONY. Szlovákia biztonságát tekintve a terrorfenyegetettség szempontjából viszonylag nyugodtnak értékelte a 2016-os évet a Szlovák Információs Szolgálat. Mindez a titkosszolgálat tavalyi évre vonatkozó jelentésébõl derül ki, melynek titkosítását feloldották.

A tavalyi év során a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) nem észlelt közvetlen terrorfenyegetést sem Szlovákia, sem az ország lakossága ellen.

„A Szlovákia elleni lehetséges támadás potenciálja azonban növekvõ tendenciát mutat, elsõsorban annak következtében, hogy növekszik a dzsihadisták által elkövetett sikeres terrortámadások és erõszakos incidensek száma más EU-tagországok ellen. Az Európai Unió és az  Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete (NATO) tagállamai, illetve érdekeik számára a legnagyobb terrorfenyegetést a Daesh dzsihadista terrorszervezet jelentette. Az Európában elkövetett terrortámadások nagy részét a Daesh és annak intenzív dzsihadista propagandája inspirálta” – fogalmaz a szlovák titkosszolgálat jelentésében, amely a szervezet honlapján is elérhetõ azt követõen, hogy tartalmát ismertették a parlamenti képviselõkkel.

A SIS rámutat, a támadások többségét kis sejtek vagy magányos farkasok követték el, közülük egyesek a dzsihadisták által uralt területekrõl érkezett utasítások alapján cselekedtek. A terrortámadásokat többnyire ún. puha célpontok, vagyis könnyen megközelíthetõ objektumok és civilek ellen követték el.

A szlovák titkosszolgálat a vizsgálat idõszakban több elemzést is kidolgozott, amelyek az európai terrorfenyegetettséget értékelték ki, de a szakértõk foglalkoztak nemzetközi sportrendezvények fenyegetettségének és konkrét terrortámadásoknak a kiértékelésével is.

Migrációs válság

Annak ellenére, hogy a tavalyi év során Szlovákiát közvetlenül jelentõs mértékben nem érintették a migrációs válság következményei, a Szlovák Információs Szolgálat következetesen kiértékelte az ezzel kapcsolatos biztonsági kockázatokat, amelyekkel az Európai Uniónak szembesülnie kellett.

A titkosszolgálat szerint a migránsok többsége továbbra is érvényes iratok nélkül, illetve hamis iratokkal érkezett az EU területére. Ez növelte annak kockázatát, hogy az Iszlám Állam a migrációs útvonalakat használva juttatja követõit, harcosait az EU-ba, hogy ott terrortámadásokat kövessenek el.

A SIS ara is rámutatott, hogy az érkezõ illegális migránsok és menekültek bevételi forrást jelentettek nemcsak az embercsempészettel, okirat-hamisítással és illegális munkával foglalkozó szervezett bûnszövetkezetek számára, de a kábítószer- és emberkereskedõk számára is. A 2016-os évben az EU illetékes hivatalai nem rendelkeztek információkkal 10 ezer olyan kiskorú tartózkodási helyérõl, akik kísérõ nélkül érkeztek Európába. A titkosszolgálat szerint nem zárható ki, hogy egy részüket a bûnszövetkezetek használták ki különféle bûncselekmények kapcsán.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »