Nem értünk egyet, de megoszthatjuk aggodalmainkat: parttalan találkozó Szijjártó és holland kollégája között

Magyarország és Hollandia máshonnan nézi a világot, de az eltérő megközelítési módok ellenére, ha a kölcsönös tisztelet talaján maradnak, sok mindent meg tudnak beszélni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter holland kollégájával egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország megadja és elvárja a tiszteletet, és azt, hogy tiszteletben tartsák, az ország jövőjéről csak a magyarok dönthetnek.

Közölte: a magyar-holland kapcsolatok tekintetében a gazdasági és védelmi sikereket helyezik előtérbe, és a higgadt megbeszélések hozzájárulnak, hogy az együttműködés sokkal inkább a sikertörténetekről, semmint a vitákról szóljon.

A tárcavezető kifejtette: Hollandia fontos szövetséges az EU és a NATO keretein belül, együttműködésük sokrétű, vannak benne sikerek és komoly viták; az európai politikai kérdéseket illetően jelenleg valószínűleg több olyan ügy van, amelyben nem értenek egyet, mint amelyben igen.

Mint mondta, ugyanakkor a védelmi együttműködésben mindig számíthattak egymásra, és jelenleg is 22 holland katonából álló kontingens szolgál Pápán.

Kitért arra: a kétoldalú kereskedelem is jól alakul, Hollandia a hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. 650 holland vállalat 15 ezer embernek ad munkát Magyarországon – fűzte hozzá.

A külügyminiszter azon kérdések között, amelyekben nem értenek egyet, kiemelte a migráció ügyét. Úgy látja, az egyet nem értés fakadhat abból a szerepből, amelyet a bevándorlók játszanak a holland társadalomban. Viszont Magyarország soha nem volt bevándorlóország, és soha nem is lesz az – jelentette ki. Megjegyezte: ez magyarázhatja, hogy a két ország ellentétesen szavazott az ENSZ globális migrációs csomagjáról.

Hírdetés

Az elmaradt holland parlamenti látogatásról Szijjártó Péter elmondta: „mi nyitottak vagyunk a párbeszédre”, ha az nem kioktatásról és leckéztetésről szól, és ha a párbeszéd megelőzi a döntést.

A következő többéves uniós költségvetésről közölte: Hollandiának befizető tagállamként más pozíciója van, de Magyarország az uniós forrásokra olyan tételként tekint, amelyért “mi is teljesítünk”, hiszen megnyitottuk piacainkat a nyugati cégek előtt.

Azt is hangoztatta: a magyar szabadságharcos nép, nem fogadna el semmilyen politikai törekvést, amely elvenné a demokratikus jogokat az emberektől.

Stef Blok holland külügyminiszter hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok erősek, Magyarország és Hollandia szövetséges a NATO-ban, partner az EU-ban, továbbá szorosak a gazdasági kapcsolatok.

Partnerekként a nézetkülönbségeket is meg tudják vitatni, megoszthatják aggodalmaikat – mondta. Hozzátette: rendben van, hogy nem mindenben értenek egyet, de tiszteletteljes és nyitott párbeszédre van szükség.

Azt mondta: ugyan a két ország nem mindenben ért egyet, de a közös érdekeket tartja szem előtt. Az erős, együttműködésre épülő EU minden tagállamnak fontosabb, mint valaha, az együttműködés elengedhetetlen Magyarország, Hollandia és az unió jövője szempontjából is – magyarázta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »