Nem ért egyet a brüsszeli bevándorláspolitikával

Nem ért egyet a brüsszeli bevándorláspolitikával

Az Európai Unió jövőjéről nem dönthet néhány nyugati tagállam, a szlovák miniszterelnök szerint. Robert Fico a bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel találkozott, miután Szlovákia átvette a soros uniós elnökséget. Fico szerint a brit kilépés után nem csak a 6 eredeti alapító tagállam érdekeinek kell érvényesülnie. A Junckerrel folytatott tárgyaláson Fico utalt arra is, hogy a pozsonyi kormány nem ért egyet a brüsszeli bevándorláspolitikával.

Robert Fico szerint a hat alapító ország túl nagy súlyt kap az EU-n belül, és a szlovák elnökség célja, hogy a kelet-európai tagállamok érdekeit érvényesítsék. A bizottsági elnököt a visegrádi országok vezetői a hét elején közösen kritizálták, a cseh elnök lemondásra is felszólította Junckert, mert szerinte a luxemburgi vezető hibája, hogy a britek kiléptek. A luxemburgi politikus elismerte, hogy reformokra van szükség az EU-ban, ha el akarják kerülni, hogy még több tagállam kilépjen. „Elkezdtük az európai gazdaság modernizációját – digitális unió, energiaunió, bankunió, a tőkeáramlás összehangolása. Mindenki azt mondja, hogy reformok kellenek az EU túléléséhez, de arról senki se beszél, hogy milyen reformokra gondol ezeken felül” – védekezett a bizottsági elnök.

Juncker megismételte, a britek a kilépés után se korlátozhatják a munkavállalók szabad áramlását, ha továbbra is hozzá akarnak férni az európai közös piachoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »