Nem érdemes késlekedni az eKasa-rendszerhez való csatlakozással

Az online pénztárgépek használatának bevezetése annyit jelent, hogy a pénztárgépek online kapcsolódnak az adóhatósághoz, s az elektronikus regisztrációs pénztárgépek (ERP) használatáról áttérünk az online regisztrációs pénztárgépekre (ORP). Az eKasa lehetővé teszi az adóhatóság számára a pénztárbizonylatok valós időben történő ellenőrzését, ahol minden egyes számlát rögzítenek.

„A regisztrációs pénztárgépek csaknem felét még mindig nem csatlakoztatták az eKasa-rendszerhez, ami annyit jelent, hogy a pénzforgalom nem jelenik meg a pénzügyi hatóság nyilvántartásában” – hívta fel a figyelmet Lenka Wittenbergerová, a központi adó- és vámhivatal elnöke.

Az eKasa alatt a virtuális regisztrációs pénztárgépek (VRP) és az online regisztrációs pénztárgépek (ORP) egyaránt értendők. A pénztárgépek üzemeltetése során szükség van internetes csatlakozásra. Az online regisztrációs pénztárgépek, más néven „eKasa” bevezetéséről az elektronikus regisztrációs pénztárgépek használatáról szóló törvény módosítása rendelkezik.

A pénztárgépek egy része szoftverfrissítéssel továbbra is használható. Az eddig használt pénztárgépek nagy részét viszont le kell cserélni. Az eKasa-rendszerben jelenleg több mint 120 ezer pénztárgép van, melyek napi szinten több mint 3,5 millió pénztári bizonylatot juttatnak a rendszerbe. „Ennek ellenére még mindig csak az összes készpénzforgalmat nyilvántartó regisztrációs pénztárgépnek valamivel több mint a fele kapcsolódott a rendszerünkhöz” – állapította meg Wittenbergerová.

A pénzügyi hatóság felhívja a vállalkozók figyelmét, hogy lehetőleg ne várják meg a csatlakozással az év végét. Az eKasa-rendszerhez való csatlakozás már kötelező, bár annak elmulasztását csak jövőre kezdik bírságolni. A halogatással viszont a vállalkozók azt kockáztatják, hogy az év végén mindezt nem tudják megoldani, s januártól már nem kerülik el a bírságot.

Hírdetés

„Nem tanácsos az év végére halasztani, mert előfordulhat, hogy idő, vagy műszaki kapacitás hiányában lehetetlenné válik az adott időpontig való csatlakozás megoldása” – hívta fel a figyelmet.

Az eKasa ugyanis lehetővé teszi az adóhivatal számára az ellenőrzés hatékonyságának növelését. Ezt bizonyítja az is, hogy a bevezetéstől lényegesen, mintegy 30 százalékkal megnőtt a vállalkozók regisztrált bevételeinek összege.

Az adóhivatal az elmúlt hetekben több ezer ellenőrzést végzett, mintegy 1200 pénztárgépen. Ebből 750 esetben tártak fel hiányosságot, a kiszabott bírságok összege 380 ezer euró volt. Ennek az összegnek a több mint a felét éppen azért rótták ki, mert a bevételt nem vezették be a pénztárgép nyilvántartásába.

Az „eKasa” nemcsak az ellenőrzés megszigorodását jelenti, bevezetése után nem kell napi zárást végezni, csökken az adminisztráció, nem szükséges archiválni a napi, illetve havi ellenőrző kimutatásokat, nem lesz szükség pénztárkönyvre, s bármikor elérhetők és letölthetők lesznek az adatok, amelyek használhatók a számvitelben és a DPH-bevallások készítésekor.

A vállalkozók egy részének eddig is lehetősége volt arra, hogy virtuális regisztrációs pénztárgép (VRP) által rögzítse vállalkozása készpénzes bevételét. A virtuális regisztrációs pénztárgépet a pénzügyi hatóság portáljához csatlakoztatják. Azokat a vállalkozásokat, melyek virtuális pénztárgépet használnak, nem érinti a törvénymódosítás.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »