Nem éppen feddhetetlen az SNS oktatásügyi minisztere

Nem éppen feddhetetlen az SNS oktatásügyi minisztere

Az SNS által az oktatásügyi miniszteri székbe ültetett Peter Plavčan, az oktatásügyi minisztérium felsőoktatási részlegének vezérigazgatója, korábban a Diákhitel Alap tanácsának tagjaként 38 ezer eurónyi jutalmat vett fel, annak ellenére, hogy egy nem fizetett funkcióról volt szó.

 

Plavčan az összeget később vissza fizette, és továbbra is a minisztériumnál maradhatott. Tagja volt a máriatölgyesi (Dubnica nad Váhom) Technológiai Intézet tanácsának, és vendégtag volt a Diószegi Danubius Főiskolán, ahol lánya az iskola ügyvezetőjének asszisztense volt.

 

Pavol Ondek pedagógus-szakszervezeti vezetős szerint a miniszter személyével kapcsolatban az lesz a mérvadó, hogy élvezi-e a kormányfő és a pénzügyminiszter bizalmát. Ondek azt is elmondta, hogy az oktatási intézmények szervezetei a kormány kinevezése után 14 napon belül találkozni szeretnének annak képviselőivel, hogy megtárgyalják követeléseiket.

 

Ondekék például szeretnék elérni, hogy a mostani választási ciklus végére a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát fordítsa az állam az oktatásügyre (jelenleg  ez kevesebb mint 5 százalék). Amennyiben elvárásaik nem kerülnek bele a kormányprogramba, Ondek, a szakszervezetek és a pedagógusszervezetek nyomást fognak kifejteni az új kormányra.

 

Az INEKO igazgatója szerint az oktatásügy legégetőbb kérdései a diákok eredményeinek mérése és közlése, az iskolahálózatok hatékonyságának növelése, a pedagógusi hivatás attraktívabbá tétele, és a kilencedikesek tesztelésének bővítése a matematikán és  a szlovákon kívül a természettudományok irányába is.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »