Nem enyhül a dohányzásellenes törvény

A képviselőház jogi és egészségügyi bizottsága elutasította a szenátus jogi bizottságának törvénymódosító javaslatát, amely kimondja, hogy csupán az olyan helyiségekben tiltsák be a dohányzást, melyeknek minden oldalról van fala, illetve tetőzete. 

dohanyzas-tilos-ab-4_or_b

A módosítások között ráadásul az is szerepelt, hogy a speciális, külön erre a célra kialakított helyiségekben is lehessen majd dohányozni. Az egészségügyi minisztérium szerdán üdvözölte a képviselőházi bizottság döntését. A szaktárca Facebook-oldalán a minisztérium illetékesei azt írták, egyes szenátorok a zárt helyiség fogalmát szerették volna újra meghatározni javaslatukban. „A módosítás gyakorlatilag ismét engedélyezte volna a dohányzást a nyilvános helyeken. Ezt elutasították, így továbbra is megpróbálhatjuk elérni, hogy 2035-re dohánymentessé tegyük Romániát” – olvasható a minisztérium bejegyzésében.

Kedden a képviselőház jogi és egészségügyi bizottsága elutasította azt a módosító indítványt is, amely megtiltotta volna a dohányzást olyan személygépkocsikban, amelyben kiskorúak és/vagy terhes nők is utaznak. Az idén márciusban életbe lépett új dohányzásellenes törvény szerint a cigarettázásra kijelölt helyek felszámolásával teljesen száműzik a cigarettafüstöt a közintézményekből, szórakozóhelyekről, bárokból, kocsmákból, kávézókból. A tiltás az elektromos cigarettákra is kiterjed.

Romániának egyébként május óta az ízesített cigaretta betiltására vonatkozó európai uniós irányelvet is gyakorlatba kellett volna ültetnie, ezt 2017. május 20-ig teheti meg. Az irányelv – amelynek alkalmazása minden tagállam számára kötelező – szerint betiltanák az ízesített, például a gyümölcsös vagy vaníliás dohánytermékeket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »