Nem engednek a Rogán-féle üzletből

Nem engednek a Rogán-féle üzletből

Úgy tűnik, nem akar lemondani a kormány a letelepedési kötvényekről még úgy sem, hogy a Jobbik csak ezen az áron támogatná az alaptörvény módosítását. Kósa Lajos szerda dél körüli sajtótájékoztatóján teljesen értelmetlennek nevezte a két kérdés összemosását.
A Fidesz frakcióvezetője szerint olyan ez, mintha az ellenzéki párt azt is kérné a támogatásáért cserébe, hogy a Fidesz vegyen tőlük havonta „három Wartburg féltengelyt”.

A kormánypárti politikus egyben élesen támadta a Jobbik elnökét. Azt mondta, Vona Gábor hazudozik, hiszen korábban még ő is szerette volna az alaptörvény módosítását és hazaárulónak is nevezte őt arra hivatkozva, hogy a Jobbik is így illette azokat, akik támogatnák a betelepítést.

Kósa ennek ellenére reméli, hogy az országgyűlés elfogadja majd a kormány az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatát, ehhez független képviselők szavazatára számít. Szavaiból az is kiderült, hogy ha ez mégsem történik meg, akkor van B-tervük, ám erről semmit sem árult el.

A kormányzat szerdai nyilatkozataival láthatóan a Jobbikra próbálja tolni a felelősséget, azt sugallva, hogy a párt nem kezeli valódi nemzeti ügyként az alaptörvény módosítását, ezzel együtt a migrációt és a kvótakérdést. Előző nap még úgy reagáltak az Orbán Viktor miniszterelnök és Vona Gábor Jobbik-elnök közti egyeztetésre, hogy a kormányfő megfontolja az ellenzéki vezető felvetéseit. Vona tegnap este jelentette be: Nem támogatja a Jobbik az alaptörvény módosítását, amennyiben a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos kormányzati álláspont nem változik.

A tegnapi találkozó külön érdekessége – azon túl, hogy a kormány csapdahelyzetbe került –, hogy Orbán Viktor hosszú idő óta először kényszerült alkuhelyzetbe. Sőt, magát a négyszemközti találkozót eredetileg a Jobbik kezdeményezte, a kormányfő pedig engedni kényszerült. Mindezt azután, hogy Vona a miniszterelnök lemondását követelte a népszavazás érvénytelensége miatt.

A történet másik olvasata, hogy a belvárosi ingatlanügyletek, az offshore-biznisz és a legutóbbi helikopteres bulibáróskodás után Rogán Antal és környezete a Fidesz számára is teher.

Emiatt elemzői és újságírói körökben délelőtt még tartotta magát az az elképzelés, hogy
a miniszterelnök immár könnyebb szívvel válik meg a százmilliárdos letelepedési kötvény biznisztől. Hiszen az politikai értelemben sokkal többet visz annál, mintsem bármilyen további kecsegetető haszon reményében még fenntartsák azt.

A jelek szerint azonban a fontossági sorrend mégiscsak más.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »