Nem engedhetjük, hogy a bürokrácia ellehetetlenítse középvállalkozásainkat – AUDIÓ

Nem engedhetjük, hogy a bürokrácia ellehetetlenítse középvállalkozásainkat – AUDIÓ

Nem szabad hagyni, hogy a bürokrácia megölje a helyi vállalkozásokat – fogalmazott Korodi Attila parlamenti képviselő április 4-én, hétfőn Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatóján. A parlamenti képviselő elmondta, az elmúlt időszakban több helyi közepes vállalkozó jelezte, hogy az Országos Közpénzügyi Hivatal hozott egy döntést, amelynek értelmében a Közép-Romániai Fejlesztési régióban székelő középvállalkozók – Hargita, Kovászna, Maros, Szeben, Brassó és Fehér megyék – pénzügyeiket a brassói Közpénzügyek Igazgatóságán kell hogy lebonyolítsák. Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű papír beszerzéséért egy csíki vállalkozónak 200 km-t kell utaznia, egy szászrégeninek, egy dicsőszentmártoninak vagy egy szászsebesinek pedig még többet.

Egy másik példaként azt említette, hogy egy autó cégre való beíratását szintén Brassóban kell elintézni. Viszont, tekintettel arra, hogy a procedúra a Megyei Rendőrség és a Közpénzügyek együttes hatáskörébe tartozik, az ide-oda utazgatás miatt a beíratás akár 45 napba is beletelik. „Helyi viszonylatban a közepes vállalkozások teremtik a legtöbb munkahelyet, viszont a mindennapi pénzügyeik intézésének központosítása, gyakorlatilag megnehezítése sokukat arra késztet, hogy a vállalkozásuk beszüntetésén vagy külföldre való költöztetésén gondolkodjanak. Ezt meg kell akadályoznunk, mert munkahelyek megszűnését vonja maga után” – szögezte le a képviselő, majd hozzátette, Tánczos Barna szenátorral közösen szerdán szerveznek Bukarestben egy megbeszélést, amelyre elhívják az összes képviselőt és szenátort a Közép-Romániai Fejlesztési Régióból, párttól függetlenül.

Korodi kitért arra is, ők a szenátorral közösen már felvették a kapcsolatot mind a Csíki Vállalkozók Egyesületével, mind pedig a Középvállalkozók Helyi Szervezetével. A szerdai megbeszélésen kérik kollégáikat, vegyék fel ők is a kapcsolatot a helyi vállalkozói egyesületekkel. A cél az, hogy májusra alakítsanak ki egy közös álláspontot, amelyet majd a pénzügyminiszter, illetve a miniszterelnök elé visznek.

A parlamenti képviselő beszélt arról is, hogy a helyzettel kapcsolatosan mit nyilatkozott Anca Dana Dragu pénzügyminiszter a múlt héten a parlamentben. A pénzügyminiszter ugyanis azzal magyarázta a központosítás szükségességét, hogy a középvállalkozók szubjektíven befolyásolják a helyi Közpénzügyek Igazgatóságának működését. Egy olyan technokrata miniszter részéről, aki még ráadásul Brüsszelben is dolgozott, ez a megnyilvánulás elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan – összegzett Korodi végezetül.

Közlemény


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »