Nem emelnek vádat a Szabadság Napján bicskát használó tüntető ellen

Nem emelnek vádat a kovásznai Ferencz Botond ellen, akit március 10-én, a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen állított elő a csendőrség, amely később bűnügyi feljelentést tett a férfi ellen fehérfegyver-viselés miatt – számol be Szucher Ervin a kronika.ro-n. Az ügyben nyomozó ügyészség úgy ítélte meg, hogy a vád alaptalan, az érvelést pedig a marosvásárhelyi bíróság elfogadta, így nem indul per a férfi ellen. Amennyiben az ügyészség vagy a bíróság a csendőrségnek ad igazat, Ferenczet akár hároméves szabadságvesztésre ítélhették volna.

A március 10-én a székely szabadság napja alkalmából tartott tüntetésen a csendőrök amiatt állították meg Ferencz Botondot és társait, mert túl hegyesnek találták egyikük zászlórúdját. A férfi erre elővette zsebkését, hogy lefaragja, illetve tompítsa a rúd végét, a hatósági alkalmazottak azonban ezt potenciális veszélyként értékelték, így bekísérték az őrsre, és jegyzőkönyvet írtak a történtekről. Később a büntetőtörvénykönyv 372. cikkelye alapján jogtalan fehérfegyver-viselés és -használat miatt bűnügyi feljelentést tettek ellene.

Kincses Előd, a gyanúsított egyik ügyvédje rámutatott: a csendőrség elképesztő vádakat fogalmazott meg. Az állították: Ferencz Botond azért vette elő a bicskáját, hogy még hegyesebbé tegye a zászlórudat, „holott ő csak jót akart tenni, és tompítani kezdte a rúd végét”. „A nyomozás következtében az ügyészség megszüntette az eljárást, a bíróság pedig elfogadta a vádhatóság álláspontját” – magyarázta Kincses. Ferencz Botond messzemenően igazságtalannak tartotta a csendőrségi vádat, amely azért is abszurd volt, mert a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen egy csíki férfi – ugyancsak a hatóság felszólítására – szintén zsebkésével hegyezte le a rúd végét, ellene mégsem emeltek vádat.

A március 10-ei felvonulás résztvevői közül ugyanakkor többen feljelentést tettek a csendőrség ellen, ezeket az ügyeket is napirendre tűzte a marosvásárhelyi bíróság, döntés azonban vélhetően csak a vakáció után születik. A tüntetésen egyébként a csendőrség 84 résztvevőt bírságolt meg összesen több mint 70 ezer lejre, és a szervezők sem úszták meg: Izsák Balázs, a rendezvényért felelős Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke 10 ezer, míg László György, a Marosszéki Székely Tanács elnöke hatezer lejes szankciót kapott – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »