Nem elég túlkiabálni Kotlebáékat

Nem elég túlkiabálni Kotlebáékat

Öt héttel a választások előtt a felmérések Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártját mérik a második befutó helyre. A Focus ügynökség adatai azt mutatják, hogy a pártnak akár még arra is esélye lehet, hogy választást nyerjen. Kotlebáék növekedése már régóta tart, a Smer-től és az SNS-től is csábítottak el szavazókat, és nem szabad megfeledkezni a határozatlanok és az első választók nagy csoportjáról sem, akiket ĽSNS nagyon ügyesen behálóz.

A Progresszív Szlovákia/Együtt koalíció a fasiszta kártya előhúzásával reagált saját szavazataik csökkenésére, a választók mozgósítására a Kotlebáéktól való félelmet akarja felhasználni. De ennek a taktikának megvannak a buktatói is. A Kotleba-kártya kockázata abban áll, hogy a progresszív választópolgárok mozgósításán kívül még inkább mozgósíthatja Kotleba választóit, akikre hathat az is, hogy az ĽSNS-t esélyes választási győztesnek állítják be, írja a Postoj.sk portál.

A Kotleba-témát a progresszívokon kívül a KDH elnöke, Alojz Hlina is előhúzta már, mint ahogyan az SaS, de a Smer és az SNS is, akik veszélyt szimatolnak a fasisztákban. Egyelőre azonban nem látni, hogy Kotlebáék bírálata eltántorítaná a választókat, ellenkezőleg. Ezért aztán nagyon is kérdéses, mit hoz majd a progresszívok által hangoztatott Kotleba-veszély.

Tény ugyanis, hogy Kotleba szinte valamennyi választóját megtartotta 2016 óta, sőt azóta új támogatókat is szerzett. A Focus ügynökség decemberi felméréséből az is kiviláglik, hogy a fasiszták támogatói közt még mindig a férfiak dominálnak, bár a női támogatók száma is növekszik, ma már a támogatók egyharmadát teszik ki a nők.

Bár Kotleba a Smer-től és az SNS-től is vesz el választókat, a növekedését elsősorban azoknak köszönheti, akik nem hisznek a politikai pártoknak, és a legutóbb szavazni sem voltak. Vagy éppen most fognak először szavazni.

Hírdetés

Azt, hogy az ĽSNS megnyerheti a választásokat jelenleg nem lehet statisztikailag teljesen kizárni. A Kotleba-szavazók struktúráját tekintve azonban úgy tűnik, hogy a fasiszták győzelmével való ijesztgetés nemcsak az ellenfeleinek segíthet, hanem neki magának is, véli a Postoj.sk.

Az Aktuality.sk portál szerint A Kotleba-ellenes mobilizáció nem kell, hogy hisztériává fajuljon, ami persze nem jelenti azt, hogy a szélsőségellenes igyekezeteket be kellene csomagolnunk. A legnagyobb gond az, írja a portál, hogy Kotleba szavazói a választások után is itt maradnak, valamit tehát tenni kell, hogy a magyar-szlovák vagy a smeres-nem semeres árkok után ne keletkezzen itt egy további, amelyben már egyenesen ölni fogják egymást az emberek.

Az emberek csalódottsága a választások előtt talán sohasem volt ilyen nagy, mint most, ami a szélsőségesek támogatottságán is megmutatkozik. Már maga a tény, hogy az ĽSNS négy évvel ezelőtt bejutott a parlamentbe, ijesztő volt, de az elképzelés, hogy esetleg ez a párt választást is nyerhet, olyan, mint egy sci-fi, véli a Pravda napilap.

Az, hogy a „zöldingesek” ilyen erősek, egyáltalán nem véletlen. Más „virtuális pártoktól” eltérően szisztematikusan kijártak a régiókba, ahol rendszeresen találkoztak a választópolgárokkal. Megértették ugyanis, hogy kapcsolati kampány nélkül nincs esélyük. Csak azt teszik, ami annak idején Mečiart, Dzurindát vagy Ficót is a csúcsra vitte.

Már a múlt évi államfőválasztás megmutatta, hogy a protesztszavazó-tartalék nagy. A helyzet tehát komoly, ám kérdéses, hogy a heves felszólítások, miszerint az emberek ne szavazzanak a fasisztákra, nem Kotlebáékat segítik-e. Az ilyen célzatos ellenkampány akár mozgósíthatja is a választói bázisát, amely mindenkitől eltaszítottnak érzi magát, s amint azt Ján Baránek politikai elemző mondta, kialakulhat egy „dachatás”.

A progresszívoknak és a többi demokratikus pártnak inkább meg kellene győzniük a választókat arról, hogy jobb megoldásokat kínálnak, mint Kotleba és társai. Persze a kapcsolati kampány során beszélni kell a veszélyekről is, amelyeket az ĽSNS győzelme hozott, ám inkább Kotleba hozzá nem értésére és mutyizására kellene felhívni a figyelmet, amit besztercebányai megyeelnökként tanúsított. Az ellenzéki vezetőknek tudatosítaniuk kellene, hogy ők nem polgárjogi aktivisták, és ehhez kellene a kampányukat is idomítani, véli a Pravda.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »