Nem éhségsztrájkol már a fogva tartott palesztin

Befejezte éhségsztrájkját a palesztin Bilal Kaid, aki azért tagadta meg 71 napig az ételt magától, mert az izraeli hatóságok nem engedték szabadon a börtönből, noha letöltötte tizennégy éves büntetését – közölte szerdán a 34 éves palesztin férfi ügyvédje.

Kaidot 2001-ben, a második intifáda (palesztin felkelés) idején tartóztatták le. Az akkor 20 éves, palesztin rendőrként szolgáló férfit azzal a váddal ítélték szabadságvesztésre, hogy tüzet nyitott izraeli katonákra.
Ügyvédje szerint az éhségsztrájkot azért fejezte be Kaid, mert megállapodás született decemberi szabadon engedéséről.

Izraelben gyakran előfordul, hogy palesztin rabokat bírósági procedúra nélkül, úgynevezett adminisztratív fogságban tartják. Ez azt jelenti, hogy vádemelés és bírósági ítélet nélkül is hat hónapig fogva tarthatnak egy embert, a fogva tartás idejét pedig tetszőlegesen meghosszabbíthatják.

A palesztin foglyok ezért gyakran éhségsztrájkhoz folyamodnak, ugyanis az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy ha izraeli fogságban éhen hal egy palesztin, az újabb erőszakhullámot robbantana ki. Így olykor engednek a fogva tartottak követelésének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »