Nem egyenletes a befogadó helyek telítettsége Ausztriában

Több tartományi befogadó helyen rengeteg férőhely van, míg Bécsben túlzsúfoltak a menekültszállások, ezért új elosztási rendszerre lenne igény – jelentette az osztrák közszolgálati Ö1 rádióállomás csütörtökön.

A rádió beszámolója szerint hetek óta több mint háromezer szabad hely van. A menekültek befogadásáról szóló tartományi kvóta azonban egy ideje állandó.

Bécsben így 120 százalékos telítettségűek a befogadó helyek, míg Salzburg tartomány csupán az előírt menekültszám 87 százalékát szállásolja el.

Martina Berthold salzburgi tanácsos szerint mindez nem a tartomány, hanem a rossz elosztási rendszer hibája. A zöldpárti politikus azt szorgalmazta, hogy a belügyminisztérium több menedékkérőt küldjön Salzburgba. Indoklása szerint nagyjából négyszáz üres hely van, Bécsben pedig túl sok menekült él. Berthold javaslata szerint a bérleti költségeket az állam és a tartomány közösen állhatná.

A tartományi vezetés többi pártja azonban ellenzi a javaslatot. A szociáldemokraták szerint ha a salzburgi főpályaudvarnál ismét menekülttábort alakítanak ki, akkor valójában “eltékozolják az adót”, a néppárt pedig inkább a tartományban élők integrációjára koncentrálna.

A belügyminisztérium egyelőre nem támogatja Martina Berthold kezdeményezését.

Egyúttal egyre több menedékkérő és már menekültstátussal rendelkező szeretne Bécsbe menni. A rádió beszámolójának megállapítása szerint ez amiatt lehet, mert néhány tartományban csökkentenék a menekülteknek folyósítható szociális támogatást.

A kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) javaslata szerint 1500 euróban kellene meghatározni a havonta folyósítható szociális támogatás maximumát, a javaslatot a felső- és alsó-ausztriai vezetés is támogatja.

Felső-Ausztriában júliusban 940 euróról 365 euróra csökkentették a havi szociális juttatást, hogy kevésbé vonzóvá tegyék a tartományt a menekültek számára. A kiegészítő integrációs juttatással 520 euróhoz juthatnak a tartományban élő menekültek. A csökkentést ellenzők attól tartanak, hogy nőni fog bűnözés és a hajléktalanok száma. Bécsben 837 eurós juttatás jár.

Tavaly Bécsben 81 ezer ember kapott szociális segélyt, vagyis 13 százalékkal, 21 ezerrel többen, mint 2014-ben. Jelenleg 22 ezer menedékkérő van a városban.

Mintegy 26 500 menekültügyi eljárás indult meg augusztus végéig Ausztriában a belügyminiszter legutóbbi tájékoztatása szerint. Ez az idei évre meghatározott felső korlát több mint hetven százalékát teszi ki. Július végén ez a szám még 24 ezer volt.

Az osztrák kormány korábbi döntése szerint 37 500 menedékkérelmet fogad be az ország idén. Amennyiben ennél többen érkeznek, akkor Ausztria lezárhatja a határait.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »