Nem drágulnak tovább a panelek?

Nem drágulnak tovább a panelek?

A panellakások ma is nagyon keresettek, még akkor is, ha a válság után százalékban nézve ezek ára emelkedett leginkább. A növekedés ráadásul véges, az árcsökkenés már a legfelkapottabb lakótelepeken is kezdetét vette.

A panelek fénykorukat érik, leginkább áruk miatt: a fővárosban 10 milliónál alig nagyobb összegért szinte csak ilyen ingatlant lehet venni. A legalacsonyabb árakkal a XVIII. kerületben találkozhatnak a vevők, ott egy 35 négyzetméteres házgyári lakás állapottól és elhelyezkedéstől függően 10,5-12 millió forintba kerül. Az 53-60 négyzetméteresekért már 11-13,5, a 72 négyzetméteresekért pedig már 12-15 milliót kérnek az eladók – derül ki a Balla Ingatlanirodák tanulmányából. Mint Rácz Gyula László, a cég XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője kiemeli, az árak valamennyi méretkategóriánál 30-40 százalékkal meghaladják a válság mélypontjának szintjét.

Aranyat ér a metró

A metró közelsége miatt a IV. kerületi panelek kicsivel drágábbak: ott a 36 négyzetméteres, másfél szobás lakások ára – amelyeket az áremelkedés beindulása előtt már 7-8 millióért meg lehetett venni – mára felkúszott 11-13 millió forintra. Ugyanitt az 53-58 négyzetméteres lakótelepi otthonok ára 9 millióról 14-15 millióra szökött fel, míg a 71-eseké 11-12-ről 16-18 millióra drágult. Balla Frigyes IV. és XV. kerületi irodavezető kiemeli, hogy a kerületben már adtak el 20 millió forintért is panelt, bár annak felújítására tulajdonosa 8 milliót költött – egyedi és kirívó esetről van tehát szó.

A legdrágább panelekkel a III. kerületben találkozhatunk: az ottani árak Nagy Andrea helyi irodavezető szerint tavaly érték el csúcspontjukat. Ekkor nem volt ritka, hogy a nagyobb, jobb helyen lévő panellakásokért akár 30 millió forintot is hajlandóak voltak fizetni a vevők. Mára mérséklődött a fizetőképes kereslet, ami miatt csökkentek az árak, és várhatóan a jövőben is esni fognak.

Tavasszal azért még bátran hirdették tulajdonosak 30 milliós paneljeiket, nem csak a III. kerületi Pók utcai lakótelepen, hanem Gazdagréten is.

Válság utáni felfutás

A panelek iránti kereslet az elmúlt egy-két évben növekedett óriásira, ez vezetett a jelentős árnövekedéshez: az elmúlt időszakban messze ezen ingatlanok drágultak leginkább. Mindez annak ellenére történt, hogy a kétezres évek közepén a szakértők már úgy gondolták, várhatóan komolyan csökkenni fog ezen otthonok ára. A válság azonban sok mindent megváltoztatott. Abban az időszakban pusztán az alacsonyabb ár miatt voltak kelendők ezek az ingatlanok, és ez még ma is kézzel fogható előnyük: hiába drágultak jelentősen, a téglalásoknál és az új építésű otthonoknál még mindig olcsóbbak. Másrészt egyes helyeken sok köztük a korszertűsített, és így olcsón fenntartható otthon, ami szintén növeli az irántuk való keresletet. Például a III. kerület, ahol a panelek ötöde felújított, klasszikusan az a terület, ahol a vevők nem idegenkednek ezektől: itt elég nagy az átjárás köztük és a téglaépítésű lakások közt, az emberek jelentős része nem csak szükségmegoldásként költözik lakótelepre.

A IV. és XV. kerületben kicsit más a házgyári lakások megítélése: ott sokan ma is pusztán amiatt vesznek panelt, mert csak ezeket tudják megfizetni, lakniuk pedig kell valahol. Azok, akiknek a pénztárcája vastagabb, ezen a környéken már inkább téglaépítésűeket keresnek, lakótelepekben nem is gondolkodnak.

Lecsengett a rossz hírnév

Hasonló a helyzet a XVIII. kerülettel, ahol szintén rengeteget számít pusztán az, hogy ezek az otthonok 1-2 millió forinttal olcsóbbak a szomszédos téglaépítésű lakásoknál. Ez a városrész régen Havanna lakótelepéről híresült el, ám a környék ma már nem számít rossznak, a bűnügyi statisztikák már évekkel ezelőtt sem voltak rosszabbak a többi fővárosi lakótelepnél. Viszont ebben a kerületben a könnyű eladhatóságnak és a jelentős keresletnek nincs köze sem ehhez, sem az elmúlt évek panelprogramjához. Utóbbi ugyan nagy lendülettel indult, de aztán meg is torpant: itt csak nagyon kevés házat tudtak támogatásból leszigetelni, illetve felújítani. Önerőből szintén igen kevés házat tudtak korszerűsíteni, lévén annak költsége a lakókat 6-8 éven keresztül havi szinten 15-18 ezer forinttal terhelné. Emiatt marad a magasabb rezsi: a korszerűtlen panelek távhő-átalánydíja egy 35 négyzetméteres lakás esetében 8-9 ezer forint havonta, míg a 71 négyzetmétereseknél 18 ezer forint körüli – ez mintegy 15-20 százalékkal haladja meg a korszerű gázfűtéses téglalakásokét. Viszont a lakások még így is 1-2, vagy akár 3 millióval is olcsóbbak, mint a metróhoz közelebb fekvő kispesti lakótelepen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »