Nem drágul jelentősen az alma

Nem drágul jelentősen az alma

Az előttünk álló időszakban nagyobb mértékű áremelkedéstől nem kell tartani az almapiacon – értesült a Magyar Nemzet szerdai számában.

Az étkezési alma bolti fogyasztói ára kilogrammonként jelenleg a 250-500 forintos sávban mozog – függően a fajtától, a minőségtől és a kiszereléstől -, és a szakemberek szerint ebből az ártartományból nem fog kilépni, vagy legfeljebb 10-15 százalékos áremelkedést tapasztalhatnak a vásárlók – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézettől a laphoz eljuttatott adatok szerint tavaly Magyarországon is az átlagosnál kevesebb, mintegy 520-530 ezer tonna alma termett, jóllehet hazánkat más országoknál kevésbé sújtották a tavaszi fagyok.

Ledó Ferenc, a Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a 15-20 százalékos áremelkedés – amely az étkezési almák áránál tavaly volt megfigyelhető – már eléri a vásárlók árérzékenységének határát.

A szakemberek szerint a magyar ültetvények most nagyon jó állapotban vannak, és ha nem lesz a tavalyihoz hasonló fagy, idén csúcstermésre is számíthatnak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »