Nem diszkriminálták a TVR lemondott kolozsvári magyar főszerkesztőjét a törvényszék alapfokú ítélete szerint

Nem diszkriminálták a TVR lemondott kolozsvári magyar főszerkesztőjét a törvényszék alapfokú ítélete szerint

Elutasította alapfokon a Kolozs megyei törvényszék Vig Emesének, a Román Televízió (TVR) kolozsvári stúdiója kisebbségi szerkesztősége volt főszerkesztőjének keresetét, amelyben az újságíró 50 ezer eurós erkölcsi kártérítést követelt diszkrimináció miatt.
A közmédiánál idén márciusban viharos körülmények között, egy vele szemben lezajlott fegyelmi eljárást követően felmondott Vig Emese tavaly decemberben hívta perbe Romeo Couțit, a TVR kolozsvári stúdiójának igazgatóját, a közszolgálati televízió központi, valamint regionális vezetőségét, valamint az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD). Keresetében a felperes azt állította, hogy folyamatos diszkrimináció érte volt felettesei részéről, éppen ezért arra kérte a törvényszéket, hogy kötelezze a hátrányos megkülönböztetés beszüntetésére az alpereseket.

Vig Emese egyúttal 50 ezer euró erkölcsi kártérítést követelt egyetemlegesen Couțitól, Doina Gradeától, a TVR elnök-vezérigazgatójától, továbbá a kolozsvári regionális stúdiótól.

A közmédiánál 2002-től dolgozó, a TVR kolozsvári stúdiója kisebbségi szerkesztőségét 2017 januárjától 2018 októberéig irányító újságíró keresetében – amelybe lapunk betekintést nyert – hosszasan sorolja, hogy véleménye szerint miként marginalizálták, szigetelték el, félemlítették meg, zaklatták pszichikai nyomásgyakorlás útján a munkahelyén. Vig Emese szerint a vele szemben alkalmazott bánásmód mögött a regionális csatorna vezérigazgatói tisztségét hosszú ideje ellátó Romeo Couți áll, akiről a TVR vezetőségéhez 2016-ban eljuttatott beadványában 34 kolozsvári köztévés újságíró is azt állította, hogy folyamatos konfliktushelyzetet tart fenn a stúdiónál, zaklatva a beosztottjait. (A vezérigazgató közbenjárására sugározta le a TVR 1-es csatornája azt a tényeket elferdítő riportot, amely irredenta, horthysta, továbbá terrorista propaganda terjesztésével vádolta meg a Kolozsvári Magyar Napokon 2016-ban fellépett Beatrice együttest). Couți esetében az akkori panasz nyomán elrendelt belső vizsgálat megállapította, hogy „rendellenes állapotok” uralkodnak a stúdiónál, ezért a vezérigazgatói megbízatását 2017 márciusában nem hosszabbították meg, a TVR elnök-vezérigazgatói tisztségébe az év szeptemberében megválasztott Doina Gradea azonban visszahelyezte a posztra.

Hírdetés

A munkaügyi per során Vig Emese többek között azzal igyekezett alátámasztani kártérítési igényét, hogy a magas beosztását visszaszerző vezérigazgató a vezető tanácsok ülésén is megpróbálta megfélemlíteni, állandóan magyarázó iratokat íratott vele, aminek az újságíró szerint az volt a célja, hogy kicsikarja a lemondását, vagy „fogást találjon” rajta a leváltása érdekében. A kisebbségi szerkesztőség volt vezetője szerint vélelmezett mellőzésével odáig mentek, hogy 2018-ban mindössze a tudomására hozták a részleg költségvetését, és kész tények elé állították a műsorrács módosítása kapcsán is, így előzetes egyeztetés nélkül csökkentették volna a magyar adást is.

„Romeo Couți válsághelyzeteket, feszültséget, mentális értelemben mérgező környezetet kreál, pszichológiai nyomást gyakorol a munkahelyen, ellenségeskedést szít alulírott és a munkatársai között. Doina Gradea, a TVR elnök-vezérigazgatója társtettes volt a velem szemben alkalmazott diszkriminációban és erkölcsi zaklatásban, nyíltan vagy hallgatólagosan bátorítva azt” – állította a törvényszéken Vig Emese, aki szerint a folyamatos munkahelyi stressz hátrányosan befolyásolta fizikai és lelki egészségét.

A Kolozs megyei törvényszék azonban nem tartotta bizonyítottnak az újságíró panaszait, és június 26-án kihirdetett alapfokú ítéletében elutasította Vig keresetét. Sőt a törvényszék arra kötelezte az újságírót, hogy Couți javára fizessen 5569, míg a közszolgálati televíziónak 11 393 lejt perköltség fejében. Az ítélet tíz napon belül megfellebbezhető.

Vig Emese – akit szerettünk volna megszólaltatni az alapfokú ítélet kapcsán, de nem sikerült elérnünk – és a TVR közötti konfliktus egyébként idén tavasszal kapott szélesebb nyilvánosságot, miután az újságíró márciusban bejelentette a közmédiától való távozását. A kisebbségi szerkesztőség volt vezetője – akinek megbízatását tavaly szeptemberben már nem hosszabbították meg – akkor is hátrányos megkülönböztetéssel, szándékos leépítésével, valamint magyarellenességgel vádolta a TVR központi és területi stúdiójának román vezetőségét, azt állítva: a csatornánál rossz szemmel nézték az RMDSZ Iskola Alapítványa felkérésére készített, Magyarok Romániában című dokumentumfilm-sorozatát, amelyet szerinte irredentának tituláltak. (Ezt utólag a TVR illetékesei cáfolták). Vig Emese ellen tavaly októberben fegyelmi eljárás indult a TVR-nél, és végül a belső szabályzat áthágása miatt 5 százalékos fizetéslevonással sújtották három hónapos időtartamra; ezt ő a távozásával azonban már nem várta meg, azóta az RMDSZ másik alapítványa által kiadott Maszol.ro portálnál helyezkedett el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »