Nem derül ki egyhamar, mi lett az egyiptomi géppel

Rendkívüli mértékben megrongálódott a májusban lezuhant egyiptomi személyszállító repülőgép második feketedoboza, amelyet pénteken hoztak fel a tengerfenékről, és ezért nem várható gyors eredmény a történtek kiderítésére – közölte egy egyiptomi tisztviselő.

A nyilatkozó, aki neve elhallgatását kérte, mert nincs felhatalmazása tájékoztatni a sajtót, azt nem közölte, hogy mennyi ideig tarthat a berendezés javítása, de mint mondta, ha Egyiptomban nem lehet rendbe hozni a feketedobozt, akkor elküldik külföldre.

Nem tudni, mi okozta a tragédiát

Az Egyptair légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta és az egyiptomi partok között. A gép roncsai háromezer méteres mélységben vannak. A két feketedoboz, a pilótafülkében zajló beszélgetéseket, valamint a fedélzeti műszerek értékeit rögzítő berendezés adatainak kinyerése és „összeillesztése” létfontosságú a gép utolsó perceiben történtek kiderítésére. Az első feketedobozra csütörtökön bukkantak rá: megállapították, hogy sérülései ellenére a memóriaegysége biztonsággal kinyerhető. A második szerkezet pénteken lett meg.

Egyelőre nem ismeretes, mi okozta a Airbus A320-as gép katasztrófáját, egyetlen fegyveres csoport sem jelentkezett, hogy elkövetője lett volna egy a gép elleni merényletnek.

Akár évekig is elhúzódhat

Hani Galál egyiptomi légügyi szakértő, aki nem vesz részt a szerencsétlenség okainak feltárásában, de korábban hasonlóban már igen, azt mondta, hogy rengeteg információhoz juthatnak a berendezésekből, amelyek segítséget nyújthatnak egyes feltevések kizárására, erősítve másokat. Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter korábban azt mondta, hogy nem terrorizmus lehet a tragédia valószínű oka, inkább a berendezések meghibásodása vagy más bekövetkező esemény.

Az egyiptomi vizsgálóbizottság pénteki közleményében azt írta, hogy a berendezések vizsgálata hetekig is eltarthat.

Sákír Kelada, az Egyptair tisztviselője hangoztatta, ugyan komoly eredményt jelent a feketedobozok megtalálása, most időre és türelemre van szükség elemezésükhöz. Hani Galál arra figyelmeztetett, addig sem szabad találgatásokba bocsátkozni, a közvélemény se várja azt a vizsgáló biztosoktól, hogy „már holnap megtalálják” a választ. Több esetben akár két évig is eltartott, amíg fény derült a történtekre – hangsúlyozta a szakértő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »