Nem depresszió miatt ölt a német pilóta, véli egy magyar pszichiáter – AUDIÓ

Nem depresszió miatt ölt a német pilóta, véli egy magyar pszichiáter – AUDIÓ

Inkább súlyos személyiségzavar, pszichopátia jellemezhette a gyanú szerint gépét szándékosan hegyoldalnak vezető német másodpilótát, mint depresszió – mondta a Kossuth Rádióban Rigó Péter pszichiáter.

Távolba néző fiatalember, akin nincs depresszióra emlékeztető vonás, semmiképpen sem tömeggyilkosnak néz ki – mondta Rigó Péter pszichiáter Andreas Lubitz pilóta egyik ismert fényképéről. A repülőgép-vezető a gyanú szerint szándékosan vezette hegyoldalnak a Germanwings légitársaság gépét március 24-én, kedden. A francia Alpokban lezuhant gép 150 embert szállított, senki sem maradt életben.

A szakember megjegyezte, élőben látva egy személy arcát bizonyos következtetéseket le lehet vonni a lelkiállapotáról. Például ha a homlokon ott van az úgynevezett depressziós ómega, vagyis ómega alakú ránc, vagy a mosolytalanság, az jelezhet a pszichiáternek. Rigó Péter szerint azonban egy fénykép alapján azonban nem lehet ilyen eredményre jutni.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó orvos azt mondta, ő nem depressziós, illetve kiterjesztett, mást is magával rántó öngyilkosságban gondolkodik Lubitz esete kapcsán. Utóbbi csak akkor „szokás”, ha az öngyilkos ismeri azokat, akikkel végez, a Gemanwings-járat másodpilótájánál ilyenről szó sem volt. Rigó Péter a kiinduló helyzetről azt mondta, van egy fiatalember, aki szenvedélyesen szereti a repülést, amelynek gyakorlásában szembetegség gátolja, sőt, karrierje végét jelenti. Lubitz tehát nem annyira depresszív, mint inkább súlyosan személyiségzavaros, pszichopatizálódott narcisztikus ember lehetett, aki „bosszút állt” a világon.

Hírdetés

A pszichiáter hozzátette, a szenvedély nagyon pozitív hatású lehet, meglétének köszönhető a világ haladása. Ennek az erős érzelmi állapotát, a lelkesedést nem lehet kiölni az emberből, „meggyógyítani”.

Rigó Péter arról is beszélt, hogy a pszichopaták nem hajlamosak szorongásra, szinte hidegvérrel tudnak elkövetni akár egy ilyen tömeggyilkosságot is. Megjegyezte, a hogy a repülőn készült felvétel szerint még Lubitz lélegzetvételének ritmusa sem változott meg, miközben zuhantak, szorongásnak, depressziónak nyoma sem volt.

A szakember szerint az alapján, amit a másodpilótáról tud, az öngyilkossági becslésskála szerint csak nagyon enyhe fokú lett volna nála a szuicidum veszélye.

Rigó Péter arról is beszélt, hogy a vizsgálatok szerint a lakosság 10 százaléka mutat élete során legalább egyszer komolyabb depressziós tünetet, és 10-20 százalék azoknak a számaránya, akiknél nem feltétlenül manifesztálódik a betegség, de vannak depressziós panaszaik. Körülbelül ennyire lehet becsülni a személyiségzavaros emberek arányát is. Ez nem azt jelenti, hogy milliószám járkálnak köztünk potenciális tömeggyilkosok, mert ahhoz, hogy egy személy ilyet kövessen el, nagyon sok tényezőnek kell együtt állnia.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »