Nem csupán az óceánok, hazai vizeink is szennyezettek

A világsajtót rendre bejárják a híradások és elrettentő fényképek a tengerek szennyezettségéről, melyek arról szólnak, hogy a legcsodálatosabb természeti kincseinket is elborítja az emberek által termelt hulladék. Nos, nekünk sem kell sajnos a tengerig elmennünk, hogy hasonló szomorú látványban legyen részünk, elég a folyóinkat, állóvizeinket szemügyre venni.

Hogy mit látunk ott? „Szinte mindent, ami nem oda való, itt is a műanyag palackok vezetnek, de akad autógumi, öreg motorkerékpár és bicikli, autóülés, szőnyeg, és műanyag minden mennyiségben, tisztítószeres flakonok, dobozok, fólia. De találtunk öreg bőröndöt, játékbabát, s még örülhettünk, hogy ez alkalommal nem halásztunk ki hűtőszekrényt és autóroncsot is, mint korábban“ – ismertette a Hernád folyón tapasztalt helyzetet Tomáš Dražil, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója.

Október végén ugyanis a nemzeti park vezetősége megrendezte évi esedékes takarítási akcióját, melynek „leleteiről“ a fentiekben olvashattak. A helyzet bizony eléggé elkeserítő, annál is inkább, hogy szigorúan védett és nehezen megközelíthető területről van szó. A terület megtisztítását végző önkéntesek, természetvédők számára ez utóbbi körülmény, azaz a terepviszonyok miatt a szemét elszállítása sem egyszerű feladat.

S hogy honnan kerül ide évről évre ez a sok szemét? Nos, egyrészt a fegyelmezetlen turisták számlájára írható, ami azért érthetetlen emberi megnyilvánulás, mert egyrészt idejönnek megcsodálni a természet szépségeit, másrészt viszont eszükbe sem jut, hogy ezt a szépséget nem szabadna tönkretenni azzal, hogy elborítják szeméttel.

Hírdetés

A probléma másik komoly forrása viszont a Hernád folyó felső szakaszán keresendő.
„Rendkívül sok szemét kerül ide a Hernád folyón a nemzeti park felett elterülő településekről, főleg a romák által lakott telepekről, melyek a Hernádba torkolló patakok mellett terülnek el. A legnagyobb gondot ebből a szempontból Szepesvéghely jelenti“ – magyarázta Tomáš Dražil.

Tegyük hozzá, ez is egy feloldhatatlannak tűnő ellentmondás, mivel az itt élők nem fizetnek szemétdíjat, nem megoldott tőlük a hulladékelszállítás, ami aztán a környezetet szennyezi. S amikor már tűrhetetlenné válik a helyzet, akkor – mint ebben az esetben –  az önkéntesek tisztítják meg a terepet, vagy kényszerből az önkormányzat oldja meg az áldatlan állapotot, azzal, hogy több konténernyi szemetet szállíttat el közpénzből.

Hogy mi lenne a megoldás? Nehéz megmondani. Szigorúbb fellépés a szemetelőkkel, az illegális hulladéklerakatok „elkövetőivel“ szemben? Lehet, de sajnos nehezen érhetők tetten, s a bírságolás még nehezebben, illetve szinte egyáltalán nem érvényesíthető a romatelepek lakóival szemben. Márpedig ha nem találunk megoldást a környezetszennyezés visszaszorítására, az még több pénzébe fog kerülni az államnak vagy jóvátehetetlen károsodás éri környezetünket, jobb sorsra érdemes természeti kincseinket.

(Felvidék.ma/Náš vidiek/IS)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »