Nem csökken a fertőzött területek nagysága

Nem csökken a fertőzött területek nagysága

Hiába a felszólítás, bírságolás, nem csökken a parlagfűvel szennyezett terület nagysága Csongrád megyében. A dél-alföldi megyében augusztus elejétől helikoptert is bevetnek a gyomnövénnyel fertőzött területek felderítéséhez. A légi ellenőrzés előnye, hogy olyan helyeket is át tudjanak vizsgálni, ahová gépkocsival nem lehet eljutni.

Magyarországon szinte minden harmadik ember szenved valamilyen pollenallergiában. Augusztusban a legtöbb problémát a parlagfű okozza. „A lakosságnak körülbelül egyharmada szenved valamilyen légúti allergiában, és akkor még nem beszéltem az emésztőrendszerről, mert ott is lehetnek allergiás tünetek. Rossz hír, hogy ha a felső légúti allergia évtizedeken keresztül fennáll, az esetek egyharmadában alsó légúti allergiája lesz a betegnek, ez az asztma, amely sokkal-sokkal veszélyesebb az egészségre” – mondta Veszelovszki Andrea, a Csongrád Megyei Kormányhivatal járványügyi és igazgatási osztályvezetője.

Csongrád megyében júliusban már 44 ezer hektárt vizsgáltak át, ahol összesen 422 hektár parlagfűvel fertőzött területet találtak. Kísérleti jelleggel augusztus végéig a gépkocsik mellett helikoptert is bevetnek, így mintegy 325 ezer hektár területet fognak átvizsgálni.

„A mai napon került sor a helikopteres felderítésre, amelynek előnye a földi felderítéssel szemben, hogy olyan eldugott, nehezen megközelíthető helyek is ellenőrizhetők, amelyekére a földi felderítés során nincs lehetőség, nincs mód. A kollégák a mai napon az első körben megtartott ellenőrzés során 32 parlagfűfoltot mértek be” – tájékoztatott Bódi Róbert, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földügyi osztályvezetője.

A bírság összege 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet, de hiába bírságolnak a hatóságok, a fertőzött területek nagysága nem változik. „Sajnos az elmúlt évek tapasztalata, hogy nem lehetett igazán érzékelni azt, hogy nagymértékben csökkent volna a parlagfű-fertőzöttség a védekezés, felszólítások és a bírságolások hatására. Persze nagyban függ az időjárástól is: kedvező időjárás esetén sokkal nagyobb a parlagfű pollenkiszórása, száraz időjárásnál kisebb a probléma” – emelte ki Papp Ferenc növényvédelmi felügyelő.

Felmérések szerint Európában Magyarországon a legnagyobb a parlagfű-szennyezettség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »