Nem csitulnak az RMDSZ-szel szembeni román bírálatok, Băsescu folytatja a hergelést

Nem csitulnak az RMDSZ-szel szembeni román bírálatok, Băsescu folytatja a hergelést

Folytatta a magyarkártya kijátszását Traian Băsescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora azt követően, hogy az RMDSZ kongresszusa kapcsán egyrészt a magyar nemzeti jelképek használatáról határozatot elfogadó szövetséget, másrészt a fórumon részt vevő román ellenzéki pártokat bírálta.
A volt államfő arról töltött föl videókat a Facebook-oldalára, miként utasította el még elnökként a magyar autonómiatörekvéseket. Kedden például egy 2009-ben, Budapesten készült videót osztott meg, amelyen Sólyom László akkori magyar államfővel közös sajtótájékoztatója látható. Ezen arra a kérdésre, mikor lesz a romániai magyar közösségnek autonómiája, Băsescu leszögezte: soha, mivel ellenzi a kisebbségek kollektív jogait, az egyéni jogaikat azonban nem.

Egy nappal korábban egy szintén 2009-es tusványosi videót osztott meg, amelyen Orbán Viktor mellett ülve kijelentette: Székelyudvarhelynek is csak akkora autonómiája lehet, mint Caracalnak.

Hírdetés

A volt elnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében gyávának és szolgalelkűnek nevezte Raluca Turcant, a Nemzeti Liberális Párt alelnökét és Dan Barnát, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, amiért „elmentek vigyorogni egy olyan politikai alakulat rendezvényére, amely a Budapestről népszerűsített revizionizmus trombitásaként működik”. Azt is felrótta a két ellenzéki párt vezetőjének, hogy nem reagáltak az RMDSZ-kongresszuson elhangzó autonómiapárti kijelentésekre.

Eközben Ludovic Orban, a PNL elnöke is igyekezett jelezni, hogy ő maga is ellenzi a magyar követeléseket. A politikus leszögezte, Băsescu félretájékoztat, mert a szóban forgó határozatot nem a kongresszus első napján fogadták el, amikorra a parlamenti pártok képviselőit is meghívták az eseményre, hanem szombaton, amikor a román politikusok már nem voltak jelen. Hozzátette, a PNL álláspontja ismert e tekintetben, hiszen az alakulat mindig a törvénybe foglalt anyelvhasználati küszöb ellen szavazott, mint ahogy a március 15-ét nemzeti ünneppé nyilvánító kezdeményezést vagy a marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapításáról szóló törvényt sem támogatta.

„A PNL ezúttal is határozottan felhívta az RMDSZ figyelmét, hogy tiszteletben kell tartania Románia alkotmányát és a hatályos törvényeket, hogy a magyar nemzetiségű román állampolgárok képviselőjeként élen kell járnia az alkotmány és a törvények betartásában, és nem szabad a román nemzeti jelképeken kívül más jelképeket használnia” – fogalmazott Orban. A liberális pártelnök szerint az RMDSZ határozata túllép az alkotmány szabta kereteken. „A romániai nemzeti kisebbségek olyan jogokat élveznek, amelyekre más európai országokban nincs példa. Románia példaértékű a nemzeti kisebbségek jogainak betartása tekintetében” – ismételte Orban a valósággal köszönőviszonyban sem levő hivatalos román álláspontot.

Mint ismeretes, az RMDSZ hétvégi kolozsvári kongresszusa határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt. „Elvárjuk Románia, az Európai Unió és a nemzetközi közösség támogatását nemzeti identitásunk megtartásában jelképeink szabad használata által” – áll a határozatban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »