Nem csitul a háborgás a postai bérek miatt

Mivel a munkavállalói érdekképviseletek véleménye szerint a Magyar Posta Zrt. vezetése megsértette a 2016. évi bérmegállapodást, és a foglalkoztatás feltételeiben, valamint a jövőbeli működés vonatkozásában is vita alakult ki a két fél között, ezért a szakszervezetek nyomásgyakorló eszközökkel kívánnak élni – közölte a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (Pofész) és a Kézbesítők Szakszervezete szerkesztőségünkhöz is eljuttatott meghívójában, amelyben az állt, hétfőn a sajtó nyilvánossága elé tárják a vita addigi fejleményeit. Mint arról lapunk korábban hírt adott, a szakszervezetek és a posta vezetése csütörtökön ült tárgyalóasztalhoz, ám a jelek szerint az egyeztetés nem vezetett eredményre.

Az érdekképviselet felháborodását az váltotta ki, hogy nemcsak a csúcsvezetők, hanem azok a középszintű tisztségviselők is fizetésemelést kaptak, akiknek havi juttatása tavaly elérte a félmillió forintot, és a kollektív szerződés alapján nem kaphattak volna pluszpénzt. A megállapodásban foglaltak ellenére ezek a dolgozók 5–90 százalékos béremelésben részesültek. Három vezérigazgató-helyettes járt a legjobban, nekik 1,65–1,7 milliós emeléssel 3,6 millió forintra nőtt a havi bérük, de több középszintű vezető fizetése is százezrekkel emelkedett. Az alacsonyabb bérkategóriákban viszont csak 1–4 százalékos emelést hajtottak végre.

A Pofész weboldalán nyilvánosságra hozott, Takács Pálné humánerőforrás-igazgatónak címzett februári keltezésű levelében szerepeltek alapján a bérfeszültségen kívül egyéb gond is van. Mégpedig az, hogy az egyetemes postai szolgáltatásban kialakult létszámhiány, az ebből adódó munkaszervezési és munkaügyi problémák, valamint a munkavállalói érdeksérelmek miatt is pattanásig feszült a helyzet. – A munkahelyi hangulat kifejezetten rossz, a lojalitás érezhetően csökken, és a lassan kialakuló munkavállalói reményvesztettség radikális lépések irányába mozdítja a postásokat – áll a levélben, amely a kialakult helyzetben a demonstráció és a sztrájk lehetőségéről is említést tesz. A sikertelenül zárult egyeztetéseket illetően megkerestük a postát is, amely későbbre ígért tájékoztatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »