Nem csitul a balhé Iordache megválasztása körül

Semmiféle egyeztetés nem volt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) között az ügyben, hogy Florin Iordachét válasszák meg a Törvényhozási Tanács elnöki tisztségébe – jelentette ki szerda késő este Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Ciolacu azt mondta: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR tagjainak alkotmányos joguk, hogy megóvják Iordache kinevezését, de ‘jobb lett volna, ha nem szavazzák meg’.

Ciolacu szerint ‘valami történhetett’, amennyiben a PNL-nek mintegy száz törvényhozója van, de a liberálisok által támogatott Augustin Zegrean mindössze 41 szavazatot kapott.

Hírdetés

A parlament plénuma kedden 185 támogató és 43 ellenszavazattal Florin Iordachét választotta a Törvényhozási Tanács elnökévé, ám azóta is tart a vita, hogy ez hogyan volt lehetséges és ki miért “szavazott át” az USR-ből. Ludovic Orban szerint erre nem lehet más magyarázat, csak hogy az USR is Iordachéra szavazott, Dan Barna pártelnök azonban ezt tagadta és abszurd állításnak nevezte.

A Hotnews hírportál szerint Iordache addig maradhat a testület élén, ameddig akar, megbízatása ugyanis nem meghatározott időre szól, a jogszabályok nem pontosítják, hogyan lehet a törvényhozási tanács elnökét visszahívni. A poszt azért üresedett meg, mert a tanácsot eddig vezető 77 éves Serban Iliescu lemondott.

A lap szerint a PSD jelenlegi vezetése meg akar szabadulni Iordachétől, és nem biztosított már számára befutó helyet a decemberi parlamenti választásokon, mert egyike volt azoknak, akik miatt a PSD-t sokan a korrupt politikus és bűnözők védelmezőjének tartják. Iordache a volt pártelnök, a korrupcióért börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea jobbkezének számított.

A PSD 2016-os választási győzelme után igazságügyi miniszterként Iordache a büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő sürgősségi kormányrendeletet fogadtatott el, amely az akkor már a vádlottak padjára ülő Dragnea felmentését eredményezte volna. Az 1989-es forradalom óta példátlan méretű ellenzéki tömegtüntetések hatására a rendeletet 2017 februárjában visszavonták és Iordachet lemondatták miniszteri tisztségéről. (agerpres/mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »