Nem csatlakozik Ausztria a visegrádiakhoz

Az osztrák parlament csütörtöki ülésén elutasította Ausztria esetleges csatlakozását a visegrádi négyek csoportjához. Az erre vonatkozó indítványt az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyújtotta be.

Sebastian Kurz néppárti osztrák külügyminiszter kiállt ugyanakkor a visegrádi államokkal, Csehországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal való jó viszony és az együttműködés mellett. Úgy vélekedett azonban, hogy a csatlakozás egyebek között azért sem lehetséges, mert – mint fogalmazott – a visegrádi államok olyan „zárt klubot alkotnak, ahova nem vesznek fel új országokat”.

Az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache szerint a visegrádi államok örömmel vennék, ha Ausztria tenne egy lépést ebbe az irányba. A párt külpolitikai szóvivője, Johannes Hübner szerint Ausztria esetleges tagsága erősítené az ország uniós szerepét is, hiszen a visegrádi államoknak „de facto vétójoguk” van az unióban.

Strache szeptember közepén a Tiroler Tageszeitung című lapnak úgy nyilatkozott, hogy „már csak a történelmi okok miatt is észszerű lenne, ha Ausztria csatlakozna a visegrádi csoporthoz”, amelynek megerősödésével szerinte van esély az uniós reformokra. Indoklása szerint a visegrádi államok között formálódik a német kancellár ellenpólusa. „Eddig az unióban Németország és Franciaország hozott döntéseket, a többieknek nyelniük kellett” – fogalmazott.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök szeptember közepén találkozott Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltjével. Zeman akkor felvetette, hogy Ausztria tagja lehetne a visegrádi csoportnak.

Hofer a találkozót követő nyilatkozata szerint arról beszéltek, hogy miként lehetne erősebben hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert közös a történelmük, és hasonló módon látják a dolgokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »