Nem csak Tóth figyelt meg újságírókat

Kirúgták a pénzügyőrségtől Miroslav Kriakot, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt, magas beosztású munkatársát. Kiderült ugyanis, hogy segített Peter Tóthnak kompromittáló információkat gyűjteni az újságírókról.

A Sme napilap tájékoztatott arról a héten, hogy Marián Kočner fizetett Tóthnak azért, hogy megfigyeljen és információt gyűjtsön olyan oknyomozó újságírókról, akik a vállalkozásaival foglalkoznak. Tegnap pedig kiderült, hogy Kriak is segített Tóthnak a megfigyelésben. „A sajtóban megjelent információk miatt azonnali hatállyal menesztettük” – nyilatkozta tegnap a pénzügyőrség szóvivője, Ivana Skokanová. Kriak a pénzügyőrség szervezeti részlegén dolgozott, amely közvetlen a hivatal igazgatója, Lenka Wittenbergová alá tartozik. 

Hírdetés

„Ha minden igaz, akkor az olyan bulvárlapoknak, mint a Sme és a Denník N sikerült tönkretenniük még egy ember életét” – mondta a Kriakkal kapcsolatos információkra Tóth. 

Kriak 1989-ig az állami titkosszolgálatnak, az ŠtB-nek dolgozott, feladata különböző bűntettek elkövetésével gyanúsított személyek megfigyelése volt. A rendszerváltás után csatlakozott az SIS-hez, ahol ugyancsak személyek megfigyelése volt a feladata. Információi voltak ifj. Michal Kováč elrablásáról, az ügyben indított eljárásban tanúként szerepelt. (dem, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »