Nem csak terrorkockázat, pénzügyileg is hatalmas bukta a letelepedési kötvény

Nem csak terrorkockázat, pénzügyileg is hatalmas bukta a letelepedési kötvény

Luxuskamatot fizet a magyar állam a letelepedési kötvények után  – írja a Magyar Nemzet. Már régen megdőlt minden érv, amivel a kormány a program fenntartását indokolta.

A lap szerint két éve is olcsóbb lett volna a megszokott, piaci alapú kölcsön, az ebből adódó különbözet, tehát amit Magyarország eddig elbukott mintegy 8,7 milliárd forint.

A konstrukció, legalábbis annak pénzügyi oldalára nézve eleinte talán megérte, de azóta egyre csökkenek a hozamszintek, a befektetőktől egyre alacsonyabb kamatért lehet olyan kölcsönhöz jutni, amelyhez nem társul letelepedési jog. A kötvénnyel kapcsolatos jogszabály előírja azt, hogy a piaci árazásnál másfél százalékkal kevesebb kamatot ad Magyarország, de azt is, hogy két százalékot mindenképpen kifizet, ami – különösen az utóbbi időszak gazdasági fejleményeinek a tükrében – az államérdekkel ellentétes garanciának tűnik. Mindezzel elsődlegesen nem a „letelepedők” járnak jól, hanem a kormányhoz közeli offshore közvetítő cégek, amelyek lenyelik a kamatrészt. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hiába mondta el, hogy meg fog szűnni a letelepedésikötvény-program, mert az erről szóló jogszabály eddig nem módosult. Mi több a homályos utalgatás a kivezetésre reklámfogásnak is betudható, hiszen annak egyetlen kézzel fogható következménye az, hogy több helyen már azzal hirdetik a programot, hogy az a jövő évben megszűnik. Ennek hatására pedig egyre megindult a roham, úgy veszik a letelepedési kötvényeket, mintha nem lenne holnap.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »