Nem csak Magyarországon drágulnak az ingatlanok

Nem csak Magyarországon drágulnak az ingatlanok

Átlagosan 4,5 százalékkal nőttek az Európai Unióban a lakásárak 2017 utolsó negyedében az előző év azonos időszakához képest – áll az ingatlan.com friss Eurostat-adatokat bemutató összefoglalójában. A magyar piacon 7,6 százalékos volt az áremelkedés, ezzel Magyarország továbbra is a mezőny elejéhez tartozik.

Átlagosan mintegy 4,5 százalékkal drágultak a lakások az Európai Unióban a tavalyi év utolsó negyedében. A legnagyobb mértékben az ír lakások árai nőttek, ott 11,8 százalékos volt a drágulás. Portugália a második 10,5, Szlovénia pedig a harmadik 10 százalékos emelkedéssel. Hazánk az uniós országok között a kilencedik legjelentősebb áremelkedést mutathatja fel.

A uniós összesítés felsorolja az új és a használt lakások árváltozását. Magyarországon az új lakások ára 12,3 százalékkal nőtt, amely a második legmagasabb értéket jelenti, ennél jobban csak az Egyesült Királyságban (12,5 százalék) volt erőteljesebb az áremelkedés. A használt lakásoknál végbement több mint 7 százalékos drágulással a magyar piac az uniós mezőny első harmadába tartozik.

Hírdetés

Az eredményekkel kapcsolatban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte:

A szakember rámutatott arra is, hogy az ingatlan.com legfrissebb – idei – adatai arra utalnak, hogy a magyar piacon lassul a drágulás üteme. Ezt a tendenciát a legfrissebb Eurostat-adatok is megerősítik:

az EU-n belül 2016-ban még Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak, 2017 végére viszont hazánk már csak a középmezőny élén szerepelt.

A magyar piacon a használt lakások piacán erős a kereslet a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban és azok vonzáskörzetében.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »