Nem csak az üzemanyagár a felelős?

Öt százalékot gyengült a peso a dollárral szemben az év eleje óta. Gazdasági szakértők szerint a mexikói fizetőeszköz romlása nem csak a bizonytalan globális környezetnek és a mexikói üzemanyagár emelkedésnek tudható be, de a január 20-án hivatalba lépő új amerikai kormányzat lehetséges Mexikó-politikájának is.

Mexikóban a helyiek szerint nem csak a január elsején bejelentett két számjegyű üzemanyagár-emelkedés aggasztó, hanem az is, hogy ez minden termékre átgyűrűzött már.

„Most minden emelkedik. Az üzemanyag, minden, amit megkeresek, az hamar el is megy” – panaszkodott egy mexikóvárosi lakos.

„Az üzemanyag drágulásával, azt hiszem, minden még drágább lesz, ahelyett hogy csökkenne, emelkedni fog, drágulni fog minden. Mert logikusan, ha drágul a benzin, minden más is drágul: zöldségek, húsok, és mi mindennap vásároljuk ezeket” – mondta Rosa Segundo mexikóvárosi lakos.

Az üzemanyagok drágulása mellett a mexikói peso mélyrepülése is aggodalomra ad okot. A közép-amerikai ország fizetőeszköze többek között azért is kezdett zuhanásba, mert az Egyesült Államok és Donald Trump megválasztott elnök Mexikó-politikája nyugtalanítja a piacokat.

Az árfolyam az üzemanyagárak emelkedésére, a globális gazdaság bizonytalanságára reagál Mexikóban. Egy nyitott gazdaság, ami 2 százalékkal emelkedik, amikor Mexikó a nemzetközi kereskedelemtől függ, természetes, hogy ez meglátszik az árfolyamok tekintetében is, csakúgy mint a befektetésekében. Az új amerikai kormány kijelentései okozta bizonytalanságok ugyanis ebben is tükröződnek.

A mexikói peso január 1-je óta több mint öt százalékkal gyengült a dollárral szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »