Nem csak az Uber életét nehezíti az EU bíróságának döntése

Nem csak az Uber életét nehezíti az EU bíróságának döntése

Innovatív koncepció ide vagy oda, hagyományos közlekedési vállalatnak minősülazUberalternatív taxisszolgálat – döntött tegnapaz Európai Unió bírósága Luxembourgban.

Az Ubert a barcelonai taxisszolgálatok szövetsége perelte be, amely azt állította, hogy a társaság törvényt sért azáltal, hogy nem tartja be a hagyományos taxisszolgálatokra vonatkozó szabályokat. A spanyol bíróság az előzetes döntéshozatali eljárás keretében kért egyfajta jogmagyarázatot az uniós bíróságtól, amely tegnap kimondta, hogy az Uber nem pusztán közvetítői szolgáltatást nyújt, ez a tevékenység a „szerves része” egy átfogó, közlekedési szolgáltatásnak. A bíróság döntése szerint azért is kell közlekedési szolgáltatásnak minősülnie, mivel gazdasági szempontból ez képezi az elsődleges elemet a vállalat működésében, azutasok és a sofőrök interneten keresztül történő összekapcsolása csak másodlagos.

A luxembourgi törvényszék szerint az elektronikus kereskedelemről, illetve a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelv ezért nem alkalmazható az ilyen közvetítői szolgáltatásra, mely nem is „az általános értelemben vett szolgáltatásnyújtás szabadságának, hanem a közös közlekedéspolitikának a körébe tartozik”.

Uber: semmi nem változik

Fontos megjegyezni, hogy az EU bírósága nem dönti el a jogvitát, a tagállami bíróság feladata, hogy az ügyet a luxembourgi ítélet alapján elbírálja. A határozat viszont a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti. A strasbourgi instancia szerint a tagállamok feladata, hogy szabályozzák a szolgáltatásnyújtás feltételeit az uniós szerződések általános szabályaival összhangban. Pontosan ez az, ami az Uber számára egyfajta kiskaput jelent.

A társaság ugyanis azt állítja, hogy a tegnapi döntés nem korlátozza a tevékenységét, mivel az Európai Unió tagállamaiban már most is betartják a közlekedési vállalatokra vonatkozó szabályozásokat. „Több millió európai állampolgár számára mégsem elérhetőek az olyan alkalmazások, mint a mienk. Ahogy azt társaságunk új vezérigazgatója is jelezte, az olyan szolgáltatásokat, mint az Uber, lehet szabályozni, ezért is akarjuk folytatni a párbeszédet más európai városokkal, hogy a megbízható fuvar egyetlen klikkelésre mindenki számára elérhető legyen” – közölte lapunkkal az Uber.

Hírdetés

Készülő módosítás

A közlekedésügyi minisztérium állásfoglalása szerint sem változik semmi a tegnap bírósági határozatot követően. A tárca továbbra is állítja, hogy az Ubernek be kell tartania a vonatkozó törvényeket. „A bíróság döntését még át kell tanulmányoznunk, ám továbbra is érvényes, hogy a legtöbb kilencszemélyes gépkocsiban történő személyszállítás, amelyért a sofőr jutalmat kap, taxisszolgálatnak minősül. Az Uber alkalmazását használó sofőrök is kötelesek betartani az előírásokat” – közölte tegnap Karolína Ducká, a közlekedésügyi tárca szóvivője.

A minisztérium szerinte folyamatosan figyeli az Uber tevékenységét, ám ugyanakkor dolgozik a taxisszolgálatokat érintő szabályok módosításán is. Korábban felmerült, az állam nem az Uber tevékenységét fogja megnehezíteni Szlovákiában, hanem a taxisszolgálatok életét fogja könnyíteni úgy, hogy ne kelljen annyi szigorú előírást betartaniuk, mint eddig. Ez jelentősen csökkenthetné a vállalkozásukkal összefüggő kiadásokat. Ducká viszont konkrétumokat nem árult el. „Amint készek leszünk a konkrét javaslatokkal, tájékoztatni fogjuk a közvéleményt” – fűzte hozzá Ducká.

Következők a sorban?

Az unió luxembourgi törvényszékének tegnapi döntését az Európai Szakszervezetek Konföderációja is üdvözölte. Szerintük ennek köszönhetően akár megemelkedhet az Uber sofőrjeinek a fizetése, s jobb munkafeltételekre számíthatnak.

Ellentétes véleményen van az internetes cégeket tömörítő szervezet, amely arra figyelmeztetetett, hogy a bíróság döntése a jövőben további korlátozásokhoz vezethet. „Mivel a bíróságoknak látszólag korlátozott véleményük van az úgynevezett megosztott gazdaságra, amelynek az Uber is a része, hamarosan olyan további társaságok tevékenységét is korlátozhatják, mint a lakásokat hirdető szállásfoglaló online platform, az Airbnb” – idézte a szervezet állásfoglalását az DPA ügynökség.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »