Nem csak az oroszoktól függ, lesz-e szíriai tűzszünet

A szíriai tűzszünet újjáélesztése a konfliktusban érintett minden résztevőtől függ, nem csak az egyoldalú orosz engedményektől – jelentette ki szombaton egy tévéműsorban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A politikus a Vesztyi orosz állami televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tűzszünet felélesztéséről együttesen kell határozni.

Oroszország és az Egyesült Államok szeptember 9-én állapodott meg a szíriai békefolyamatról. Ebben szerepelt az egész országra kiterjedő tűzszünet bevezetése, a humanitárius segélyek eljuttatásának jobb megoldása, az orosz–amerikai hadműveletek indítása az Iszlám Állam dzsihadista és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító, eddig an-Nuszra Frontként ismert csoportosulás ellen. A tűzszünet egy héttel bevezetése után összeomlott, amikor egy humanitárius segélyszállítmányt megtámadtak és húsz ember meghalt.

Washington Moszkvát tartja felelősnek az ENSZ-konvoj elleni légitámadásért. Az orosz külügyi tárca vezetője az ENSZ BT ülésén arról beszélt. hogy az ENSZ-konvojt ért támadás helyszínének körzetében az an-Nuszra Front hajtott végre támadást, nem Oroszország.

Ezzel összefüggésben alapos kivizsgálást kezdeményezett. Mint mondta, első lépésként mutassák be a bizonyítékul szolgáló lőszereket.

Közben a Szíria északi részén fekvő Aleppóban szombaton is heves harcok folytak. A kormányerők harci gépei súlyos csapást mértek a város felkelők ellenőrizte negyedeire – közölték segélymunkások, akik szerint az Oroszország által támogatott damaszkuszi rendszer nagyobb hadműveletet indított az egész város visszavételére.

A lakosok elmondták, hogy a háború kezdete óta a leghevesebb bombatámadása érte a várost az elmúlt két napban. Az Aleppó keleti, 250 ezer ember lakhelyének számító, a felkelők felügyelete alatt álló terület négy részét érték légicsapások.

Szombaton huszonöt civil vesztette életét a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint. Az emberek sorban álltak, amikor bomba csapódott Busztan al-Kaszr negyedben a piacra.

Az OSDH úgy tudja, hogy a heves bombázások eredményeképpen a kormányerők Aleppótól északra, Hadarat településnél elfoglalták a felkelők egy táborát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »