Nem csak az önkénteseké a világ…

A 65 évnél idősebbeknek papíron nem kell részt venniük az országos tesztelésen, tudjuk jól! De ha nem vesznek rajta részt, otthon kell maradniuk 10 napot karanténban. A többiekre, a fiatalabbakra is ugyanez vonatkozik! Tehát semmilyen „hajrá öregek”, semmilyen kivételezés!

Az országos tesztelés visszautasítását követő szankcionálás esetében nincs tehát külön kedvezményük, engedményük a 65. életévüket betöltött polgároknak! Egységes bánásmódban részesül minden „ellenálló”, mert csak így, katonás szigorral lehet kedvező részvételi statisztikai eredményt produkálni. Esetleg annyi előnyben részesülnek az öregek, hogy a karanténban töltött napokért is folyósítják számukra a nyugdíjat. Bár ez még változhat is, ismerve a kormány ilyen jellegű rugalmasságát… Egyébként is, elégedjenek meg öregjeink a kedvező vásárlási idősávval!

Előny tehát nem származik a felgyülemlett évekből, sőt hátrányba is kerülhetnek a szépkorúak (utálom ezt a kifejezést, mert mitől szép ez a kor?) a fiatalabb tesztelés-elutasítókkal szemben! A legközelebbi élelmiszerüzleteket, drogériákat, patikákat, orvosokat is egyformán látogathatják, tőlük is kérhetnek mindenhol tesztigazolványt, a legfrissebb hírek szerint akár még a boltosok is. A házikedvenc-sétáltatások is megengedettek mindenkinek bizonyos távolságon belül, de ezeken kívül a korábban szülöttek a karantén ideje alatt még „élvezhetik” azt is, hogy idős hozzátartozóikat meglátogathatják, gondozhatják, bővül a kimenésre alkalmas kivételek köre. Hatvanöt év felett azonban már csak nagyon kevesen tudnak élni ezzel a lehetőséggel, mivel ritkán adatik meg, hogy az ilyen korúaknak még élnek a szülei, esetleg a nagyszülők is. A sírkertek kapui pedig jelenleg zárva tartanak, az ünnepek alatt is….

Hírdetés

Az viszont minden tesztelés-megtagadóra egységesen vonatkozik, hogy elviheti reggel az óvodába vagy kisiskolába a saját gyermekét, el is mehet értük délután. A kisgyerekes szülők így hétköznap két alkalomra is kimenőt kapnak, amikor bátran, megtorlások nélkül elhagyhatják az otthonukat. Csak hát ahhoz óvoda- vagy elemiiskola-köteles gyerek apukájának vagy anyukájának kell lennie az illetőnek. Hatvanöt év felett viszont ez már nem lesz olyan elterjedt lehetőség a kijárásra!

Kevés 65 évnél idősebb, kiscsoportos óvodás-korú gyermeket nevelő anyuka futkos az országban, még az alsótagozatos iskolás gyermeket nevelő anyuka sem túlságosan gyakori. Az ilyen apukák is ritkaságszámba mennek, bár azért náluk már akadnak ez alól kivételek. De azért nekik már ajánlatos a szülői értekezleteken a hallókészülék használata, ha már ezt megelőzően pár évvel korábban mást nem használtak…

Nesze neked önkéntesség! Ezt a fogalmat a szlovák kormány sajátos módon értelmezi: szankcionált önkéntességként! Nem vagy ugyan köteles részt venni az országos tesztelésen, de ha kihagyod, magadra vess! Bezáratod magad, önként vállalt házi őrizetbe vonulsz, és ha ezt megszeged, jöhet a pénzbírság, nem is akármilyen, egyáltalán nem nyugdíjkímélő!

Annak idején, amikor még létezett a kötelező katonai szolgálat, a katonai rendszabályzat felsorolta a kiskatonák jogait, de az egyéni jogok felsorolása után a végén ott volt az a kitétel is, hogy felettes tiszted utasításait mindig követned kell, neki mindig igaza van. Akkor is, ha nincs! A szocialista haza védelmében önkéntesen és meggyőződéssel illett mindenkinek a parancsot teljesítenie, a parancsmegtagadásra viszont következmény nélkül nem volt lehetőség! Ebben állt az önkéntesség a seregben!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »