Nem biztos, hogy sikerül elfogadni a Slovnaft nyereségének megadóztatását

Nem biztos, hogy sikerül elfogadni a Slovnaft nyereségének megadóztatását

A parlament már kétszer elhalasztotta a Slovnaft kőolaj-finomító orosz kőolaj feldolgozásából származó nyereségének megadóztatását, és nem biztos, hogy a szeptemberi ülésen sikerül azt elfogadni. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter tervezetét az SaS korábban megvétózta, és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter elmondása szerint azóta sem tárgyalt velük senki a támogatásáról. Az SaS más adók csökkentését szabta feltételül.

„Akkor tudunk egyetérteni a javaslattal, ha más adókat csökkentünk” – mondta Sulík, beismerve, hogy a Slovnaft túlzott nyereségre tesz szert az olaj kőolaj feldolgozásával. „A mi javaslatunk az volt, hogy csökkentsük az üzemanyagok áfáját 20 százalékról 8-ra. Ez az, ami azonnali segítséget jelent az embereknek” – jelentette ki Sulík.

Hírdetés

Javaslatáról a szeptemberi ülésen akar tárgyalni az SaS. „Elfogadjuk az orosz kőolaj megadóztatását, ha egyúttal 20 százalékról 8-ra csökkentjük az üzemanyagok áfáját, vagy más adócsökkentést vezetünk be” – hangsúlyozta. Az SaS attól tart, hogy a különadóból származó bevételt például olyan hivatalnokok alkalmazására költenék, akik a gyerekek szabadidős tevékenységének támogatására adott utalványok felhasználását ellenőriznék.

Az orosz kőolaj feldolgozására vonatkozó különadót májusban mutatta be Matovič. A kormány jóváhagyta a tervezetet, azonban annak parlamenti megvitatását előbb júniusra, majd szeptemberre kellett halasztani, mivel a kormánypártok nem támogatják egységesen.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »