Nem bírt Muhammad Alival a magyar fiú

Vasárnap óta tart a törökországi Samsunban az amatőr ökölvívók idei első olimpiai kvótaszerző versenye. Eddig tizenegy magyar lépett ringbe, és többen közülük már a legjobb nyolc közé jutottak. A riói kvótára esélyesek közül Bacskai Balázs (69 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) is sima győzelemmel kezdett.

Szombaton a mérlegeléssel és a sorsolással, míg vasárnap már az első összecsapásokkal elkezdődött a törökországi Samsunban az európai kvalifikációs ökölvívó torna. A riói kvótára esélyesek közül a 75 kilós Harcsa Zoltán 3-0 arányú pontozással lépett túl a sokak által titkos favoritnak mondott színes bőrű dán Ritti Ambagon. A magyar bunyós végig tisztán bokszolt, sokat mozgott és egy pillanatra sem forgott veszélyben a győzelme, és legközelebb kedden lép szorítóba az örmény Hovhikyan ellen. Igaz, Harcsa egyelőre még csak a legjobb 16 közé jutott be ezzel a sikerével.

Sajnos a 81 kilós utolsó éves ifi, a Madárfészek Ökölvívó Akadémia reménysége, Tallósi Péter kétszer is padlóra kerülve pontozással kikapott a szlovák Matus Strinskótól. Tallósi egyébként hatalmasat harcolt, ám ez kevésnek bizonyult.

Az esti programban két újabb kvótaesélyes magyar lépett ringbe. Varga Miklós (60 kg) a szlovák Michal Zatorskyval csapott össze a nyolcaddöntőért, és végig ritmusosan bunyózva egyhangú pontozással verte ellenfelét. Erdei Zsolt tanítványa, az idén még veretlen Bacskai Balázs (69 kg) ellenfele pedig a görög Dimitriosz Cagkrakosz volt. Bacskai nehezen lendült bele, ám a második menet közepétől már a tőle megszokott bunyót láthatta mindenki, így a végén senki sem csodálkozott, amikor kihirdették sima, egyhangú pontozásos sikerét.

A hétfői napon elsősorban a fiatalok bizonyították, így a kapitány láthatta, lehet rájuk számítani a későbbiekben is. Előbb az ifjúsági világbajnokunk, Szatmári Petra (75 kg) megosztott pontozással verte a spanyol Miriam Gutierrez Parrát, és jutott a legjobb nyolc közé. A másik két női bokszolónk, az 51 kilós Barankai Virgínia és a 60 kilós Benke Sára egyaránt vereséget szenvedett, így kiesett.

A férfiaknál az utolsó éves ifi, a szintén a Madárfészek Ökölvívó Akadémián pallérozódó Kontrecz Márk (64 kg) fantasztikus teljesítménnyel, az első menetben technikai KO-val verte a román Ninel Gheorghiet, és bejutott a negyeddöntőbe. A szintén „madárfészkes” fiatal, a 49 kilós Virbán Gábor egyhangú pontozással kikapott a spanyol Samuel Carmonától, holott a harmadik menetben simán jobb volt ellenfelénél, és akit a találkozó első felében jobban tisztelt a kelleténél.

Az esti programban az 52 kilós Csóka Nándor az emberekben a nevével kellemes emlékeket idéző brit Muhammad Alival egy szoros meccset vívott, de sajnos alulmaradt. Nagyon szűk pontozás döntött, és azon sem lepődhetett volna meg senki, ha Eb-bronzérmesünket hozzák ki győztesnek. Mindkét bokszoló bevitt szép találatokat, igazi, közönségkedvenc ringcsata alakult ki közöttük. A +91 kilós súlycsoportban Bernáth István ellenfele a szlovén Tim Jevscek volt, és a korábban a félprofi WSB-ben is bizonyító magyar bunyós idő előtt, harmadik menetes technikai KO-val győzött, és jutott be a negyeddöntőbe.

– Eddig hozzák ökölvívóink a várt eredményeket, különösen a fiatalokkal vagyok megelégedve. Kontrecz egészen kiválóan bunyózott, de ha Virbán és Tallósi is több tapasztalatot szerez a felnőttek között, még sok örömet okozhatnak nekünk. De nagyon örülök a nehézsúlyú Bernáth remek debütálásának is. Bacskainak oda kell figyelnie a kezdésre is, míg Harcsa formája minden tekintetben megnyugtató volt első meccsén. Varga Miki boksza még számomra is kellemes meglepetés volt, hiszen felgyorsult, technikailag hibátlanul teljesített. Szatmári újfent bizonyította, van keresnivalója a felnőttek között. Úgy vélem, az eddig látottak alapján minden esélyünk megvan arra, hogy Samsunban megszerezzük az első riói kvótánkat – jelentette ki az MNO kérdésére Kovács László szövetségi kapitány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »