Nem befolyásolja a süllyedés a paksi atomerőmű biztonságos működését

Nem befolyásolja a süllyedés a paksi atomerőmű biztonságos működését

Nem befolyásolja az épület süllyedése a paksi atomerőmű biztonságos működését – mondta az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. Hullán Szabolcs szerint nem adták volna meg újabb 20 évre a negyedik blokk működési engedélyét, ha veszélyt jelentene a süllyedés. Az LMP szerint a magyar szervezet megbízhatatlan ezért nemzetközi fórumokhoz fordulnak.

„Ha másfél mm-nél nagyobb ez az elmozdulás, egészen 3 mm-ig semmi probléma nem történik. Azért van előírva ez a 1,5 mm, mert ha netalántán meghaladná, de nem szokott példa rá lenni, ebben az esetben a hatóság fenntartja magának a jogot, hogy beavatkozzon vagyis plusz ellenőrzési és elemzési tevékenységet írjon elő az engedélyes számára” – jelentette ki Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese.

Hírdetés

Az eseményen arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen garanciák biztosítottak a magyar vállalkozások szerepvállalására, illetve, hogy a Paks II. Zrt. 800 millió forintért vesz autókat a vezetőség számára, de kitérő választ kaptunk.

„Olyan cégek vehetnek részt az építkezésben akik megfelelő minőségirányítási rendszerrel és szakértelemmel bírnak. Ez alapkritérium, mi azt vizsgáljuk, hogy azok akik az építkezésben részt vesznek azoknál ez a feltétel fennáll-e. Ha igen, részt vehet az építkezésben, az, hogy ez hogyan zajlik a továbbiakban, ez nem a mi dolgunk” – mondta Hullán Szabolcs nukleáris biztonsági főigazgató-helyettes.

Az LMP szóvivője szerint a beruházást végző Roszatom gyakorlata miatt nem magyar cégek végzik majd a kivitelezést, hanem orosz vállalatokat hoz helyzetbe a kormány. „Próbálunk betekinteni a dokumentumokba szerződésekbe, sajnos ezt a fidesz-kdnp kormány igyekszik megakadályozni azért, mert sajnos egy korrupciós üzletről van szó, az évszázad legrosszabb üzlete, OV gyakorlatilag Putyint szolgálja ki, ezek a szerződések megmutatnák ezt, ezért nem akarják nyilvánosságra hozni” – mondta Kanász-Nagy Máté.

Az LMP nemzetközi atomenergiai ügynökségekhez és szervezetekhez fordul a beruházás kivizsgálására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »