Nem állnak le a tisztogatások: letartóztatják a török elnöki gárda 300 tagját

Letartóztatási parancsot adtak ki pénteken Törökországban az elnöki gárda 300 tagja ellen – jelentette be egy török illetékes egy héttel a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette kormányzat elleni, meghiúsult puccsot követően.

 

Ezzel párhuzamosan Efkan Ala török belügyminiszter a CNN Türk televíziós csatornának azt mondta, bevonták 10 856 ember útlevelét, akik közül többeket már korábban elfogtak, de továbbra is attól tartanak, hogy megkísérlik az országból való menekülést Az útlevelek közül csaknem 10 000 dokumentum szolgálati okmány, vagyis egykori képviselők, tisztségviselők és polgármesterek számára kiadható “zöld útlevelek” vagy külföldi missziókban részt vevő tisztségviselők, sportolók és nemzetközi szervezetek tagjai számára kiállítható “szürke útlevelek”.

Törökországban a sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően hatalmas mértékű tisztogatások kezdődtek a biztonsági erők soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben és az állami szférában. A folytatódó rajtaütések keretében már 10 410 gyanúsítottat vettek őrizetbe a török hatóságok – mondta péntekre virradó éjszaka Erdogan az Anadolu szerint. Közülük 4 060-an vizsgálati fogságban vannak. Az elfogottak között több mint száz tábornok és admirális található. 

A közszféra dolgozói közül több mint 44 500-at függesztettek fel állásukból.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »