Nem állnak le a láncfűrészek az Orczy kertben

Nem állnak le a láncfűrészek az Orczy kertben

Epés megjegyzésekben és személyeskedésekben sem volt hiány azon az Orczy kertről szóló lakossági fórumon, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a helyiek többszöri megkeresésére szervezett. A környékbeliek ugyanis nehezményezik, hogy a Józsefváros szívében fekvő közparkban fairtással terjeszkedik a Ludovika Campus.

Jegyzőkönyv készül? – tette fel a kérdést az egyik lakos az NKE képviselőinek, akik kissé meglepődve válaszoltak: miért készülne, ez nem közmeghallgatás. A kedd esti eszmecsere tehát ennek fényében zajlott úgy, hogy többen szóvá is tették: mi értelme van egy lakossági fórumnak, hiszen semmire sem kötelezi a beruházót. Ráadásul a nyolcadik kerületi önkormányzat nem is képviseltette magát, pedig az NKE főtitkára sok esetben azzal védekezett, hogy Józsefváros illetékességi köre a válaszadás. Annak ellenére, hogy a lakossági fórumot épp az osztrák–magyar Eb meccsre időzítették, száznál is többen vettek részt rajta.

Nem születhet kompromisszum

Horváth Orsolya, az NKE sajtófőnöke többször is hangsúlyozta: mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásról van szó, esély sincs arra, hogy bármilyen kompromisszum születhet. Amint arról korábban beszámoltunk, a Ludovika Campus-projekt néven futó beruházás miatt kerültek veszélybe az Orczy kert fái. Az egyetem két új oktatási épületet, a Rendészettudományi Kar speciális képzési központját, valamint egy mindenki előtt nyitva álló sportközpontot húzna fel, aminek következtében száznál több fa válna a láncfűrészek áldozatává.

Növekedni fog a zöldterület

Míg Horváth József, az NKE főtitkára hosszan ecsetelte a lakossági fórumon az óriásberuházás eddigi eredményeit, addig a legnagyobb közfelháborodást kiváltó fakivágásokra csupán öt percet szánt. Az építkezés miatt 62, állapota miatt pedig 83 kivágását tervezik. Ám a korábbi tiltakozások hatására felülvizsgálatot tartottak, így 34 példányt megmenthetőnek találtak. Vagyis várhatóan negyedével csökken a kivágásra ítélt fák száma, de még így is jóval 100 felett lesz. Horváth József azzal nyugtatta a jelenlévőket, hogy kötelességük pótolni a kivágott példányokat. Ráadásul a megaprojekttel a korábbi 7200-ről 20 000 négyzetméterre fog növekedni a zöldterület.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója és a kerületi polgármester tanácsadója szintén megvédte a gigaprojektet. Emlékeztetett: a múlt században lakossági egyeztetés nélkül estek neki a fairtásnak. Korábban a park négyszer ekkora volt, ám a Klinikák épületeinek felhúzása fakivágással járt együtt. Akkor nem pótolták a példányokat, mint ahogy jelen esetben fogják – hűtötte le a kedélyeket Orlóci. Az igazgató megjegyzése azonban a hőbörgők táborát aktivizálta.

Be nem tartott ígéretek

Ugyan a fórum nem volt mentes epés megjegyzésektől és személyeskedésektől, végig kulturált mederben zajlott. Szó esett a környezetvédelmi szempontokról is: egyesek szerint az új példányok telepítése nem oldja meg a problémát, hiszen egy fiatal csemete képtelen megszűrni a levegőt. Voltak, aki úgy vélekedtek, az építkezéssel és a tókotrással megzavarják a honos és védett fajok életterét, ami akár ökológiai katasztrófához is vezethet.

A jelenlévők között akadt olyan is, aki már korábban kertvédővé vált. Egy helyi fiatal a hónapokon keresztül tartó kálváriáját osztotta meg a résztvevőkkel. A férfi korábban egy kérdésre várt csupán választ mind a kerületi önkormányzattól, mind az egyetemtől: miképp nő az Orczy park zöldfelülete az építkezés és a fakivágások ellenére. A lakó beszámolója szerint az NKE főtitkára levelében biztosította arról, hogy a megjelölt lakossági fórumig nem lesz fakivágás. Ám ezt nem tartotta be az egyetem, és június elején több fát is kivágatott.

Ismert, múlt hétfőn a kert területén közműépítés miatt láncfűrésszel estek neki a fáknak, ám a kiérkező aktivisták miatt leállították az irtást. A tervek szerint egy teljes fasort eltüntettek volna, de a civilek ezt megakadályozták. Ezzel szemben az NKE főtitkára csupán 3-4 példány kivágásról beszélt. Emiatt a lakó egyenesen hazugsággal vádolta meg Horváth Józsefet: „Ha nem hazudnának, nem kellene őrjáratot tartanunk a kertben, hogy ellenőrizzük, betartják-e az ígéretüket.”

A lakó a projekt átláthatóságát is kétségbe vonta. Kijelentette: az Orczy kertet érintő fakivágásokkal kapcsolatban az egyetem nem informálja a lakosságot, így nem marad más út a civilek előtt, mint hogy a láncfűrészek elé feküdjenek. Persze az NKE nem hajlandó minden fakivágás előtt tájékoztatni a civileket. Az egyeztetés hiányáról a főtitkár megjegyezte: a kerületi lakosok képviseletét a kerületi képviselők látják el, rajtuk kell elverni a port.

Lesz még fakivágás, lesz még fórum is

A hívószót követően a józsefvárosi önkormányzat PM-es tagja fel is vette a kesztyűt. Erőss Gábor hangsúlyozta: a kerület lesöpörte az asztalról a közmeghallgatást. A politikus szintén a főtitkár ígéretszegéséről számolt be. Erőss egy ideig hitt abban, hogy a civilek nyomásgyakorlása sikeres volt, ám sem a tiltakozások, sem a zöldombudsman közleménye, sem a fakivágási engedély elleni fellebbezés nem hatotta meg a beruházót, és június elején kidöntötte a fákat.

A lakossági fórum mindenki számára világos konklúzióját az NKE főtitkára fogalmazta meg. Hiába kérték a résztvevők, hogy a közművesítés ne járjon további fairtással, Horváth József csupán annyit tett hozzá, mint amit már korábban többször is hangsúlyozott: „a lehetőségekhez képest amennyi fát meg lehet menteni, azt megmentjük, és fórum is lesz”.

A lakó lemesélte a


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »