Nem alkotmányellenes az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság létrehozása

Nem alkotmányellenes az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság létrehozása

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság létrehozása ellen benyújtott óvást, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyújtott be, közölték a testülethez közeli források.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség november 23-án emelt alkotmányossági kifogást az igazságügyi törvénytervezetekkel foglalkozó különbizottság létrehozását előíró parlamenti határozat ellen.

Az USR azzal indokolta ezt a lépését, hogy a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló koalíció „illegális hatáskörrel” látta el a különbizottságot, olyan jogkörrel ruházta fel, amely a két kamara szabályzata értelmében az állandó jogi bizottságokat illeti meg.

Hírdetés

Az USR szerint a különbizottság létrehozását előíró határozatból kimaradt annak tisztázása, mi a testület valódi szerepe, és így zavar keletkezik a különbizottság és az állandó szakbizottságok hatáskörének szétválasztásakor, az itt születő törvénytervezetek sorsa pedig „bizonytalan” és „előreláthatatlan” lesz.

„Az Alkotmány értelmében az igazságügyi törvénytervezetekről, amelyeket illegálisan vitatnak meg Iordache különbizottságában, a szenátus és a képviselőház állandó jogi bizottságának is tárgyalnia kell, csak ezt követően fogadhatja el a két ház plénuma. Ez alapvető kitétele a kétkamarás parlament működésének” – szögezi le az USR.

Az alkotmánybírósághoz benyújtott óvás értelmében a PSD-ALDE „szuperbizottságot” hozott létre, amellyel a parlament két kamarájának jogi bizottságát próbálják meg helyettesíteni, ráadásul a házbizottság egyetlen döntéssel bármeddig fenntarthatja a szóban forgó testület meglétét, ami sérti egyrészt az alkotmányt, másrészt a két ház közös tevékenységeit irányító szabályrendszert, jelentette ki Vlad Alexandrescu, az USR alelnöke.

Később a Nemzeti Liberális Párt is úgy döntött, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a különbizottság létrehozását, arra hivatkozva, hogy az erre vonatkozó döntést az együttes ülések szabályzatának megsértésével hozták meg. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »