Nem ajánlott iratok nélkül kijárni otthonról, közel hatezren már megjárták

Nem ajánlott iratok nélkül kijárni otthonról, közel hatezren már megjárták

Országszerte 5621 olyan személyt tartóztattak fel szerdán az országos román rendőr-főkapitányság munkatársai, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait.
A román rendőrség csütörtöki tájékoztatása értelmében összesen 7 404 297 lej értékben róttak ki bírságot emiatt a polgárokra. Az országos szintű, az új típusú koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezését célzó rendőrségi akció szerda délben kezdődött, amikor életbe léptek a szigorított korlátozások.

A lakosság immár napközben is csak kivételes esetben hagyhatja el otthonát a bukaresti belügyminisztérium által kibocsátott, szerda déltől hatályos katonai rendelet értelmében.

Hírdetés

A polgárok a következő esetben járhatnak ki otthonról: munkavégzés céljából (ha ez alapvető fontosságú, nem halasztható és nem helyettesíthető otthoni munkavégzéssel); alapvető szükségleti cikkek beszerzése érdekében (szakmai tevékenység céljából, illetve háziállatok számára is); halaszthatatlan egészségügyi-orvosi ellátás érdekében, amely nem végezhető távoli beavatkozással; indokolt esetekben: gyermekek, idősek, betegek, fogyatékkal élők ellátása, elkísérése, családtag elhalálozása; a lakóhely közvetlen környezetében megejtett, az egyéni tevékenységhez kötődő rövid kijárás, beleértve a háziállatok sétáltatását, véradás, önkéntesség, humanitárius tevékenység, mezőgazdasági munka, agrártermékek értékesítése.

Dolgozni továbbra is csak írásban – például munkahelyi igazolvánnyal – igazolt indokkal szabad kilépni otthonról. Ugyanakkor a hatóság, sőt a hadsereg (szerdától a katonaságot is bevetették a járvány elleni küzdelem során) illetékeseinek felszólítására mindenkinek kötelező felmutatni a szolgálati igazolványát, a munkáltatója által kibocsátott engedélyt, továbbá egy saját felelősségre, előzetesen kiállított nyilatkozatot. Újdonság, hogy ezeken a dokumentumokon nem feltétlenül kell szerepeljen bélyegző, és nem kötelező papíralapon hordozni, elég, ha telefonkészüléken vagy tableten mutatjuk fel.

Ezzel egy időben a 2-es számú katonai rendelet érvénybe lépése óta már 548 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elszigetelődésre vonatkozó előírásokat – közölte csütörtökön a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Tizennégy, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »