Nem adnának automatikusan adatokat a TIBEK-nek

Egyhangúlag fogadta el pénteken az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a kormány által beterjesztett módosítást a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő belügyminisztériumi előterjesztéshez, amelynek értelmében nem adnának automatikusan adatokat a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak (TIBEK) a különböző tárcák által felügyelt szolgálatok.

Az előterjesztésről – amelynek elfogadása kétharmados többséget igényel – várhatóan a jövő héten szavaz a parlament.

Szűkebb hatáskör

Az ellenzék által is támogatott módosítás azt tartalmazza, hogy az Információs Hivatal, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a hivatalok tájékoztatást adjanak más, a TIBEK-kel együttműködő szerveknek, az adattovábbításról pedig az adott szervet felügyelő minisztert is tájékoztatni kell.

A módosítás szűkítené a TIBEK-et felügyelő miniszter hatáskörét. A szabályozásba ugyanis bekerülne, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok tekintetében, a polgári hírszerzési tevékenység irányításáért felelős miniszter az Információs Hivatal tekintetében irányítja az állami szervektől származó nemzetbiztonsági vonatkozású információk elemzését, értékelését és az azokkal kapcsolatos döntés-előkészítő munkát. Előbbi a belügyminiszterhez, utóbbi a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tartozik.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter – a TIBEK-en keresztül – irányítja az állami szervektől származó biztonsági és bűnügyi helyzetre vonatkozó információk elemzését, értékelését.

Ugyancsak tartalmazza a változtatás, hogy a TIBEK adataihoz elektronikusan csak akkor férhetnek hozzá az érintettek, ha az az együttműködő szerv törvényben meghatározott feladatainak hatékony ellátását nem veszélyezteti, egyéb esetben az adatot kizárólag egyedileg létrehozott, kapcsolat nélküli, független, nem folyamatos lekérdezés útján szerzi be, vagyis valamilyen adathordozón kapja meg.

A NAIH által vizsgált kérdések

A módosításról a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is pozitív véleményt fogalmazott meg. Péterfalvi Attila emlékeztetett: a Belügyminisztérium a hivatala észrevételeit beépítette a javaslatba, az általa péntek délelőtt megismert módosítás pedig nem érinti a NAIH által vizsgált kérdéseket.

Az MSZP-s Harangozó Tamás reményét fejezte ki, hogy a változtatás nem veszélyezteti a polgárok biztonságát. Véleménye szerint ugyanakkor a módosítás ennél ezerszer fontosabb kérdéseket is tartalmaz, például azt, hogy – a szocialisták javaslatára – a rendőrség 72 órára szinte szabad kezet kap a terrorfenyegetettség kezelésére, vagyis szerinte újabb különleges jogrend bevezetésére, így az alaptörvény módosítására nincs már szükség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »