Nem adakoznak a Brâncuşi-szoborra

Nem adakoznak a Brâncuşi-szoborra

A Román Nemzeti Bank múzeumában állították ki a román állam által közadakozásból megvásárolni tervezett Brâncuşi-szobrot, mert a vártnál kevesebb pénz gyűlt össze eddig. 

brancusi a fold bolcsessege 1_bConstantin Brâncuşi, a huszadik századi modern szobrászat egyik meghatározó egyénisége alkotta a Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló kisplasztikát. Ezt a szobrot a tulajdonosai el akarják adni, és a román állam megegyezett velük még márciusban, hogy 11 millió euróért megvásárolja. Az összeg több mint felét, 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni, a többi 5 millió eurót a román állam állja. 

A szobor eddig a román elnöki hivatalnak is otthont adó Cotroceni-palota múzeumában volt kiállítva. Corina Şuteu kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy az új helyen a szobrot még többen fogják megtekinteni. Ebből az alkalomból Dan Suciu kormányszóvivő bejelentette, hogy a május közepén meghirdetett és szeptember 30-ig tartó közadakozás eredményeként eddig 212 ezer euró gyűlt össze. A román hatóságok abban reménykednek, hogy a következő időszakban többen ajánlanak fel anyagi támogatást, ugyanis még bizonyos felületeken nem kezdődött el a közadakozás népszerűsítése.

A tervezett akciók között szerepel egy maratoni adománygyűjtő műsor a román köztévében és a telefonos adománygyűjtés bevezetése. Jelenleg hat banknál lehet felajánlásokat tenni. A gyűjtés sikerességét nehezíti, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea korábban úgy nyilatkozott: nem fog pénzt adományozni a Brâncuşi-szobor megvásárlására, mert nem ért egyet a közadakozás gondolatával.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »