Nem a Mol-INA-ügy határozza meg a horvát-magyar kapcsolatokat

A horvát kormány azt szeretné, ha az INA horvát olajvállalat és a Mol magyar olaj- és gázipari vállalat közötti nyitott kérdéseket el lehetne választani Horvátország és Magyarország más vonatkozású kérdéseitől – idézi Andrej Plenkovi horvát kormányfő szerdai zágrábi sajtótájékoztatóján tett kijelentését az MTI.

Plenkovic megismételte korábbi kijelentését, miszerint az INA Horvátország számára stratégiailag fontos vállat és kulcsfontosságú az ország gazdaságában. Hozzátette: Zágráb bízik a Mol-INA-ügyben folyó döntőbírósági eljárás pozitív kimenetelében és olyan megoldást keres, amely lehetővé teszi a horvát olajipari vállalt számára, hogy nyereségesen tudjon működni. Ezt pedig párbeszéddel és széles körű konszenzussal akarják elérni – hangsúlyozta.

A miniszterelnököt egy újságíró kérdezte a horvát belpolitikát az elmúlt években jelentősen meghatározó kérdésről. 2009-ben ugyanis le kellett mondania Ivo Sanader korábbi jobboldali kormányfőnöknek, miután felmerült, hogy kenőpénzt fogadott el, amikor a Mol megvásárolta az ország olajtársaságát. Idén pedig azért alakult ki kormányválság, mert Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes feleségéről derült k, hogy a pénzért lobbizott a Mol-nak. 

A horvát sajtóban az elmúlt időszakban több cikk is megjelent arról, hogy a horvát állam visszavásárolná a vállalatot. A pletykákat pedig felerősítette, hogy Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója kedden azt nyilatkozta a Handelsblatt német üzleti lapnak, hogy bár megegyezésre számít a horvát kormánnyal az INA ügyében, de nem zárja ki, hogy végül eladják a részesedésüket a vállalatban, ha továbbra sem lesznek „szívesen látottak” Horvátországban. Ez utóbbi kijelentése leginkább arra vonatkozik, hogy 2013-ban a helyi hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot kértek ellene, hogy vizsgálják, részt vett-e Sanader állítólagos lefizetésében. 

Hernádi Zsolt kijelentésére nem akarta reagálni a Plenkovic miniszterelnök. Szerinte a Mol-vezér csak egy média kijelentést tett, ezt pedig a horvát kormány tudomásul vette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »