„Nem a kormányzatnak van problémája, hanem a problémának van kormányzata”

„Nem a kormányzatnak van problémája, hanem a problémának van kormányzata”

Osztja az oktatási államtitkár a lázári elvet, Palkovics László azt mondta, hogy újabb iskolákat ad át az állam az egyházaknak. Sajólád viszont visszavenné iskoláját a katolikus egyháztól, a borsodi település polgármestere azt mondta az Észak-Magyarország című lapnak, hogy az oktatási intézményben katasztrofális a hangulat, a szülők többsége máshová menekítené gyermekét.

„Nagyon kérjük, hogy a tanév közben pedagógus-álláshelyek ne szűnjenek meg.” „Azt szeretnénk, ha kevesebbet tanulnának a gyerekek, de azt alaposabban tudnák.” „Fejlesztő- és szakemberhiány van az országban, ezt mindenképp orvosolni kell.” Egymás után sorolták elvárásaikat a pedagógusok különböző munkacsoportjai a Köznevelési Kerekasztalon. Az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új vezetője a tartozások gyors rendezését ígérte. „A következő nagyobb ilyen lehetőség, amely az iskolák számára mindenképpen könnyítés, és a működésükben fellélegzést hozhat, hogy néhány héten belül kapnak egy keretet, egy olyan összeget, amely mozgásteret ad a mindennapok működtetésében” – fogalmazott Pölöskei Gáborné.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke jóval pontosabban szabályozná a kettős felelősséget, szerinte le kell írni, hogy mi a dolga az iskolát fenntartó államnak, és mi az oktatási intézményt működtető önkormányzatnak. „Az a határvonal, amelyet meg kellett volna húzni az épületüzemeltető, illetve az állam feladatai között, nem éles. Mert tudjuk, hogy mi a mi terünk, de azon még mindig vitatkozunk, hogy ki cseréli ki a projektorban az égőt, és ez nem jó” – mondta el Szita Károly.

Az állam és az önkormányzatok együttműködésében a Miniszterelnökség vezetője már nem hisz. Lázár János ezért újabb iskolákat adna át az egyházaknak, hogy minél több oktatási intézménynek legyen valódi gazdája.

Az elv ellen nincs kifogása az oktatási államtitkárnak. „Ez egy folyamat, ebben semmi különös nincs. Vannak egyházi iskolák, amelyek át fognak kerülni, ahogy vannak szakképző intézmények, amelyeknek az NGM fenntartásából való kezelését, átadását most vizsgáljuk. Ez teljesen normális folyamat” – jelentette ki Palkovics László.

Az egyházi iskolák térnyeréséről az emberi erőforrások miniszterét kérdeztük volna, aki civilben református lelkész:
– Azért nem nyilatkozok önöknek, mert az önök tulajdonosa úgy viselkedett az én főnökömmel, hogy az tisztességtelen. Ezt mindig elmondom, egy kicsit fárasztó.
– Gondoltam, virág helyett hátha válaszol.

– Sajnos nem fog menni.

A Köznevelési Kerekasztal mostani ülésén már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sem vett részt. „Itt nem alapvetően arról van szó, hogy a kormányzatnak akadt egy kis problémája, hanem hogy cinikusan fogalmazzak: a problémának van egy kormányzata, és ez így nagyon nem jó” – értékelt Mendrey László.

A Köznevelési Kerekasztal résztvevői szerint a Klikre szükség van, de a működésének átalakítására is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »