Nem a hagyományőrzés vezérli a Fidesz holdudvarát

Nem a hagyományőrzés vezérli a Fidesz holdudvarát

Adókedvezmény jár jövőre a kastélyok felújításáért. A költségek 30 milliárd forintig vonhatók majd le a társasági adó alapjából. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi elnöke Látótér című műsorunknak azt mondta: nem a hagyományőrzés vezérli a Fidesz-közeli üzletemberek kastélyvásárlásait.

„Eltelt egy csomó idő, és nincs megmozdulás. Terveket nem láttunk, nem prezentálták, bár megígérték, ha lenne, valószínűnek tartom, hogy tudnánk mi is” – így Sztán István polgármester.

A 15-20 kilométerre fekvő turai kastélynál már dübörögnek a teherautók. Az Opera kistestvéreként emlegetett épületet is Ybl Miklós tervezte a XIX. század második felében. A helyiek úgy tudják, még az idén rendezvényközponttá alakítják.

„Esküvőtől kezdve, konferenciaszerűség…, meg hát jó pár fullos lakosztály.”

– Hát a magtárat is megvették.
– Az itt velünk szemben?
– Az egyetlen dologra alkalmas: szállodának. Hát jó pár forintot beleölnek! Kimondottan csak az épületbe hatmilliárdot! Bizony! Hogyne! Csak az hatmilliárd…! És hol van még a másik hat, a magtár?!

A turai kastélyt 200 millióért szerezte meg egy olyan üzleti kör, amely közel áll a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz. A felcsúti fociakadémiát működtető alapítvány pedig az alcsúti arborétumban jutott hozzá egy műemlék épülethez.

„Megpróbálják az épületeket spekulációs célokra felhasználni” – nem a múlt megőrzésének szándéka vezeti a kormányközeli üzletembereket, amikor kastélyokat vásárolnak a hozzájuk tartozó területekkel együtt – mondja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi elnöke. „E területekkel bármit lehet csinálni: belterületbe lehet vonni egy adott településen, ahol az értéke rögtön felfut. Lehet lakóparkokat, ki tudja, milyen beruházásokat végigfuttatni rajtuk” – mutatott rá Varga Kálmán.

2017-től a kastélyok hatalmas adókedvezménnyel újíthatók fel, a költségek 30 milliárd forintig vonhatók majd le a társasági adó alapjából. Adókedvezmény jár majd az üzemeltetőknek is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »