Nem a betegnek kell fizetnie a COVID-tesztet (Koronavírus)

Nem a betegnek kell fizetnie a COVID-tesztet (Koronavírus)

Nem köthető többé a páciens költségén végzett koronavírusteszthez a beutalás az állami egészségügyi intézményekbe – az erről szóló miniszteri rendelet pénteken jelent meg a hivatalos közlönyben.

A dokumentum szerint a minisztérium felbontja az igazgató szerződését, ha az általa vezetett egészségügyi intézményben a páciensek kívülről hozott COVID-teszt nélkül nem kapják meg a nekik járó egészségügyi szolgáltatásokat. A rendelet szerint a kórházi fertőzések veszélyének csökkentése érdekében az egészségügyi intézményeknek továbbra is joguk van COVID-szűrést végezni beutaláskor, ennek költségét azonban saját költségvetésből kell fedezniük, nem terhelhetik a páciensekre.

Hírdetés

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy temesvári sajtóértekezleten pénteken arra is kitért: az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi szabályok nem változtak a szep­tember 5-én kezdődött új tanévben. A minisztérium nem rendelt el megszorításokat, mindössze egy sor alapvető higiéniai ajánlást tett közzé, amelyek betartása segít féken tartani a légúti fertőzések – köztük a COVID és az influenza – terjedését az iskolai közösségekben a közelgő hideg évszak idején. A miniszter megjegyezte: az előző 2–3 éves kihagyás után idén „komolyabb” influenzajárványra számít, de nem akar változtatni azokon az előírásokon, amelyekkel a koronavírus-járvány ötödik és hatodik hulláma idején már sikerült elkerülni az iskolák tömeges bezárását.

Rafila felidézte: idén már nem a koronavírus-fertőzések számától, illetve a településeken mért fertőzési rátától, hanem a kórházak telítettségétől (ahol a koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi helyek több mint 75 százaléka betelt) tették függővé a távoktatásra történő áttérést egy-egy megyében. Ezt azonban – további kórházi kapacitások átminősítésével, a telítettségi mutató leszorításával – mindenütt sikerült elkerülni.

Romániában továbbra is lecsengőben van a koronavírus-járvány nyári hulláma és heti 25–30 százalékkal csökkennek az esetszámok. Az egészségügyi minisztérium tegnapi adatai szerint szombaton 906 új koronavírusos megbetegedést igazoltak, 896-tal kevesebbet, mint egy nappal korábban. A 14 nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma ezer lakosra vetítve egyetlen megyében sem éri el a három ezreléket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »