Nem a belga kormány hívta Brüsszelbe Puigdemont-t

Nem a belga kormány meghívására érkezett Carles Puigdemont előző nap Brüsszelbe, a leváltott katalán elnök ugyanolyan elbírálás alá fog esni, mint bármely más uniós állampolgár – írta kedden kiadott közleményében Charles Michel belga kormányfő.

“A belga kormány semmilyen módon nem bátorította Puigdemont urat, hogy jöjjön Belgiumba” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette, a spanyol kormányfő által pénteken menesztett katalán elnököt ugyanazok a “jogai és a kötelességei”, mint bármelyik másik uniós polgárnak, “sem több, sem kevesebb”.

Michel végül emlékeztetett rá: kormánya számos alkalommal politikai párbeszédet sürgetett a szembenálló felek között a katalóniai válság megoldása érdekében.

Guy Verhofstadt korábbi belga kormányfő, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője eközben azon véleményének adott hangot, hogy Puigdemont csak “káoszt és pusztítás hagyott maga mögött Katalóniában”.

Carles Puigdemont hétfőn érkezett Brüsszelbe, és sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. A leváltott elnök azonban kedden bejelentette: nem kér politikai menedéket, viszont nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem kap “világos biztosítékokat” a spanyol hatóságoktól a “tisztességes eljárásra”.

Hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »