Nekünk nem barátunk az eltérő kultúrájú idegen betolakodó

Az Eurobarométer legfrissebb felmérésében azt vizsgálták, hogy miként vélekednek az európaiak, ezen belül a magyarok, a bevándorlásról és a bevándorlók integrációjáról.

Az európai átlaghoz képest a magyaroknak kevesebb személyes tapasztalata van a bevándorlókkal: az Eurobarométer pénteken megjelent felmérése szerint míg átlagosan az uniós állampolgároknak a 27 százaléka mondhatja el, hogy vannak barátaik, akik jelenleg bevándorlóként élnek, addig a magyaroknak csupán a 9 százaléka dicsekedhet ezzel. A családtagokat illetően már közelít egymáshoz a két eredmény: átlagosan az uniós állampolgároknak a 4 százaléka állítja, hogy van rokona, aki bevándorló, ez a magyarok esetében 3 százalék.

Annak ellenére, hogy a fentiek alapján a magyarok ritkán kerülnek közelebbi kapcsolatba migránsokkal, a magyar válaszadók 8,8 százalékra becsülték a migránsok arányát Magyarországon, holott a valódi szám az Eurostat 2017-es felmérése szerint mindössze 2 százalék.

A magyaroknak a 37 százaléka gondolja azt, hogy a médiában alapvetően túlságosan negatívan mutatják be a bevándorlókat, 45 százalékuk szerint viszont objektív a tájékoztatás a migránsokkal kapcsolatban.

A hazai válaszadók 63 százaléka szerint a migráció jelenleg inkább probléma, mint lehetőség az adott ország számára, ugyanezt átlagban az uniós polgároknak csak a 38 százaléka gondolja. A magyaroknak több mint a fele (53 százaléka) szerint nem sikeres a migránsok integrációja, holott átlagosan az EU-s országos polgárai többségében (54 százalék) úgy gondolják, hogy a beilleszkedés sikeres.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »