Nekünk fontos volt, a horvátokat kevésbé érdekelte

Nekünk fontos volt, a horvátokat kevésbé érdekelte

Amíg izgatta őket a meccs, sokkal gyorsabbak és jobbak voltak nálunk a horvátok. Örüljünk, hogy csak egy félideig vették igazán komolyan a magyarok elleni meccset. És annak is örüljünk, hogy van egy szabadrúgáslövőnk meg egy Kleinheislerünk.

Naná, hogy Kleinheisler! Először kis szögletből akart bolondot csinálni a horvátokból, de elcselezte magát. A merészség így is látványosra sikeredett. Pillanatok múlva megint az oslói hős vállalt főszerepet, miután a levegőben megtámasztotta a Real Madrid világsztárját, Luka Modricot. Sok minden nem változott 2015. novembere óta. Bernd Storck felfedezettjei, Nagy Ádám és Kleinheisler László is a kezdőcsapatban találta magát, csakúgy, mint a pótselejtezőkön kezdők többsége. Nikolics Nemanja rúgjon raklapnyi gólt a lengyel bajnokságban, Storck Priskin Tamást kezdette a horvátok ellen.

A szokásos erényeit villogtatta a válogatott a mérkőzés elején. A szervezett védekezés nem meglepő a Storck-korszakban, mint ahogy a kontrajáték erőltetése sem. Ebből villantott néhányat a nemzeti tizenegy. A horvátok a 13. percben egy erőtlen Ivan Perisic-fejessel veszélyeztettek. Mivel egyik csapat sem szó szerint értette a mérkőzés jellegét (barátságos), aprították egymást a felek. Priskin Tamás, Kleinheisler László és Domagoj Vida töltött néhány percet ápolással, de Németh Krisztián és Sime Vrsaljko is összekülönbözött a pályán.

A 24. percben Kleinheisler próbálkozott távolról, de jobbára védekezésre kényszerült a válogatott. A kombinatív passzokon alapuló játékot nem merte (akarta, tudta?) felvállalni a csapat. A horvátok helyenként ritmust váltottak, előbb Ivan Perisic ültette le egy biciklicsellel Gera Zoltánt, majd ugyanő szolgálta ki Mario Mandzukicot, a Juventus csatárának nem volt nehéz dolga közvetlen közelről, a 27. percben megszerezték a vezetést a horvátok.

Tíz percen belül összejöhetett volna az egyenlítés, Dzsudzsák Balázs azonban a kapuval szemben állva mellé lőtt. 42 percet kellett várni az első kapura lövésre, ekkor Kleinheisler tornáztatta meg Lovre Kalinicet. Hiába tűnt fel időnként, hogy a vörös hajú középpályás nincs játékban, a Werder csak héba-hóba foglalkoztatja, még mindig ő jelentette a legnagyobb, szinte az egyetlen veszélyt a horvát kapura. Sajnos csak ennyire futotta az első félidőben.

Alaposan visszakapcsoltak a horvátok

A folytatásban Dibusz Dénes helyett Bogdán Ádám, Nagy Ádám helyett Elek Ákos, Németh Krisztián helyett Nikolics Nemanja, Priskin Tamás helyett Szalai Ádám érkezett. Kleinheisler ott folytatta, ahol abbahagyta: kapura lövéssel. Elek rögvest egy szólóval igazolta Storck döntését, csak szabálytalanul tudták megállítani a horvátok. A szabadrúgásból aztán nem lett semmi, de érezhetően rákapcsolt a válogatott. A horvátok nem kapkodtak, nem is volt miért… Ante Cacic nem is cserélt a szünetben, tökéletesen elégedett lehetett a látottakkal, vagy ha azzal nem is, az eredménnyel feltétlenül. Mindenesetre kiderült, a horvátok mindenben gyorsabbak, gondolkodásban látványosan, futásban kevésbé, küzdőszellemben viszont egyértelműen versenyképes volt a magyar válogatott. A közönségnek ennyi elég is volt, egy idő után Böde Dánielt követelte a pályára a publikum és teljesült az óhaj. De előbb szűk tíz perccel a vége előtt Dzsudzsák az ellene megítélt szabadrúgást becsavarta a horvát kapu hosszú sarkába, 1-1.

Böde tehát jött, a magyarok legjobbját, Kleinheislert váltotta, percek múlva a gólszerző is elhagyta a pályát, Stieber Zoltán jött a helyére.

A horvátok – kissé érthetetlenül – elkedvetlenedtek a végére, Luka Modric még megeresztett egy lövést, Bogdán biztosan védett. 1-1 lett a vége, leginkább azért, mert a horvátoknak egy félideig volt fontos a mérkőzés, nekünk a lefújásig.

Eb-felkészülési mérkőzés:

Magyarország-Horvátország 1-1 (0-1)

Groupama Aréna, 20 300 néző, v.: Radek Prihoda (cseh)
gólszerzők: Dzsudzsák (79.), illetve Mandzukic (29.)
sárga lap: Szalai (80.), Korhut (89.), illetve Corluka (45.), Vida (49.), Perisic (63.)

Magyarország:
Dibusz Dénes (Bogdán Ádám, a szünetben) – Fiola Attila, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Korhut Mihály – Gera Zoltán, Nagy Ádám (Elek Ákos, a szünetben) – Németh Krisztián (Nikolics Nemanja, a szünetben), Kleinheisler László (Böde Dániel, 80.), Dzsudzsák Balázs (Stieber Zoltán, 82.) – Priskin Tamás (Szalai Ádám, a szünetben)

Horvátország:
Lovre Kalinic – Vedran Corluka, Domagoj Vida, Gordon Schildenfeld, Sime Vrsaljko – Luka Modric, Domagoj Antolic, Mateo Kovacic (Darijo Srna, 76.) – Marcelo Brozovic, Mario Mandzukic, Ivan Perisic


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »