Nekiment Orbánnak a szerencsejáték-szövetség

Nekiment Orbánnak a szerencsejáték-szövetség

Valótlannak tartja a Magyar Szerencsejáték-szövetség (MSZSZ) Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti szavait, melyek szerint a kormány átláthatóvá tette a piacot – áll a szervezet közleményében.

A nyerőgépiparág a 2012. októberi – az uniós bíróság által jogellenesnek ítélt – betiltásáig huszonegy éven át volt komoly pillére a magyar gazdaságnak, mutatott rá a kommünikében Schreiber István, az MSZSZ elnöke. Éves szinten 35 milliárd forint játékadót fizettek a költségvetésbe, ám 2015-ben mindössze 3 milliárd folyt be az államosított kaszinópiacról.

Orbán megvédte Vajnát

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában a parlamentben keményen megvédte a kaszinóüzletben érintett Andy Vajnát március 21-én, amikor a piac átláthatóságával kapcsolatban Novák Előd jobbikos képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől: miért építheti állami pénzből a Fidesz médiabirodalmát a „kétkarú rablóként harácsoló Andrew G. Vajna”.

Orbán szerint nincs másról szó, mint hogy a Jobbik bosszút áll a kaszinókat is birtokló filmügyi kormánybiztoson, mivel a radikális párt és támogatói érintettek voltak az üzletben. A kormányfő hozzátette, ezt a rendszert ők felszámolták, és létrehoztak helyette egy átláthatót, amelynek főszereplője valóban Andy Vajna.

Offshore hátterű cégek uralják a piacot

Schreiber István közleményében kiemelte: nem érti, a miniszterelnök mire gondolhatott átláthatóság alatt, hiszen korábban magyar természetes személyekből álló kis- és középvállalkozások működtették a piacot, viszont a jelenlegi „offshore cégmodell” csak azok számára átláthatóbb, akik a tulajdonosai.

A költségvetésbe korábban befolyt évi 35 milliárdos játékadó-bevételnek a tizedéhez sem jut hozzá az állam évek óta – hangsúlyozta az MSZSZ elnöke. A jobbikos szállal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: nem érti, hogy a kormányfő mire utalt, hiszen a tiltást a Jobbik a Fidesszel együtt szavazta meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »