Nekiment a hírszerzőknek Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök szerdán Twitter-üzenetben az amerikai hírszerzői közösséget bírálta, és leszögezte, hogy „a hírszerzés úgy osztogatja a titkosított információkat, mint a cukorkát”.

Az elnök kérdés formájában ugyan, de a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) vádolta azzal, hogy bizalmas információkat adnak át amerikai lapok szerkesztőinek.

„Információkat adnak át törvénytelenül a kudarcos New York Timesnak és Washington Postnak a hírszerzési közösségtől (NSA és FBI?). Tisztára olyan, mint Oroszország” – fogalmazott tweetjében Donald Trump. Majd egy következő bejegyzésben leszögezte: „az igazi botrány itt az, hogy »a hírszerzés« úgy osztogatja a titkosított információkat, mint a cukorkát”.

Information is being illegally given to the failing @nytimes & @washingtonpost by the intelligence community (NSA and FBI?).Just like Russia— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. február 15.

Konkrétumokat nem említett, de tény, hogy a The Washington Postban megjelentek annak a telefonbeszélgetésnek a részletei, amelyet a később lemondott Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott. Flynn, aki addig tagadta, hogy az Oroszország elleni szankciókról tárgyaltak volna, a lapban megjelentek után visszalépett korábbi álláspontjától, és úgy fogalmazott, hogy nem emlékszik pontosan a beszélgetés témájára.

Donald Trump pár héttel ezelőtt szintén a hírszerzői közösséget okolta azért, mert az amerikai sajtóban egy tényekkel alá nem támasztott, ellenőrizetlen információktól hemzsegő, rá nézve kompromittáló információkat tartalmazó dosszié került napvilágra. Akkor a BuzzFeed portál hozta nyilvánosságra az anyagot, amely állítólag hírszerzői értesüléseket tartalmazott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »