Neil Armstrong emléktárgyaiból rendeznek árverést

Neil Armstrong emléktárgyaiból rendeznek árverést

Neil Armstrong amerikai űrhajós, az elsőként Holdra szálló ember emléktárgyaiból rendeznek aukciósorozatot, mely idén novemberben kezdődik.

Neil Armstrong tárgyainak egy része az űrhajós személyes emléke az 1969-es történelmi Holdra lépésről. Köztük van

egy 1903-ban épült Wright Flyer típusú repülőgép szárnyának és propellerének egy-egy darabja, melyeket az asztronauta magával vitt a Holdra, valamint Robbins-féle Apollo 11 ezüst emlékérmek,

melyek az űrhajó fellövése, a Holdra szállás és a visszatérés tiszteletére készültek– közölte az árveréseket szervező Heritage Auctions.

Licitre vár többek között egy arany kitűző, melyet a Gemini VIII, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) ötödik emberi legénységgel végrehajtott küldetésére készítettek

– olvasható az aukciósház portálján.

Az Apollo-11 1969. július 16-án indult útnak Neil Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin Aldrin űrhajósokkal a fedélzetén. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb hordozórakéta orrában kapott helyet. Az űrhajó július 19-én pályára állt a Hold körül, Armstrong és Aldrin másnap a Eagle (Sas) névre keresztelt holdkomppal megkezdte a Holdra szállást. A Sas 1969. július 20-án szállt le.

Nemcsak gondosan őrizték a tárgyakat, de kutatták az eredetüket és szakszerű segítséggel dokumentálták is őket. Az aukció is az ő ötletük volt. Az árverések november elején, majd 2019 májusában és novemberében lesznek.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »